Színházban rekonstruálják a romagyilkosságokat

Vágólapra másolva!
Hatvanórányi saját készítésű interjú és a médiában megjelent hírek alapján rekonstruálta a 2008-2009-es romatámadások eseményeit a PanoDráma színházi műhely. A három estén, március 10. és 12. között a Trafóban látható előadás különlegessége, hogy változtatás nélkül, szóról szóra idézi a megszólalókat. Ez lesz az első, "tényfeltáró" jellegű dokumentumszínházi előadás hazánkban: összeállításán nemzetközi stáb dolgozott együtt a magyarországi alkotókkal.
Vágólapra másolva!

Mi volt a többségi társadalom reakciója? Hogyan tálalta a média az eseményeket? Mit gondolnak az ügy szereplői? Ezekre a kérdésekre próbál választ találni a Szóról szóra című, a romagyilkosságokat feldolgozó dokumentumszínházi előadás. A 2008-2009-es romatámadások hatására több budapesti színház indított el az eseményeket feldolgozó projekteket. A PanoDráma színházi műhely szintén a romatámadások témájához nyúl, de a korábbiakhoz képest más eszközökkel.

Előadásuk mögött hosszú kutatómunka áll: elmentek a helyszínekre, interjúkat készítettek az érintettekkel (túlélőkkel, hozzátartozókkal, rendőrökkel és polgármesterekkel), kigyűjtötték a sajtóban megjelent híreket és a hírműsorokban megszólaló szakértők kommentárjait. Az összesen hatvanórányi összegyűlt anyagból állították össze az előadás szövegét, amelyet változtatás nélkül - csupán hosszukat, illetve sorrendjüket variálva - hallhatunk a produkcióban. Az előadás címe - Szóról szóra - is erre a munkamódszerre utal. A beidézett szövegeken kívül filmes dokumentumok, a közszereplők publikus megnyilvánulásai és a médiában megjelent kommentárok segítenek rekonstruálni a történteket.

"Két állítás igaz egyszerre: a gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90%-a. Ugyanakkor több mutató szerint is ugyanezen csoport 95%-a kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. A PanoDráma alkotócsapatának célja, hogy ez utóbbi adattal próbálja meg szembesíteni önmagát és közönségét. Ha ez sikerül, akkor elkezdhetünk dolgozni a probléma megoldásán"- fogalmazzák meg céljaikat az alkotók.

A produkciót nemzetközi csapat állította össze: német, magyar és román dramaturgok, drámaírók dolgoztak együtt. A hazánkban többször vendégszerepelt német-svájci dokumentumszínházi társulat, a Rimini Protokoll vezető dramaturgja is részt vett a munkában. A szereplők szintén több országból érkeztek, a magyar színészek közt szerepel Bánki Gergely és a Pintér Béla Társulatból ismerős Szamosi Zsófia is.

A PanoDráma műhely korábbi előadásaiban is a rasszizmus problémájára koncentrált: tavaly Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónő Kézimunka című darabját mutatták be, amely a burgenlandi romagyilkosságokat dolgozta fel. A Szóról szóra című előadás a társadalompolitikai projektsorozatuk következő állomása.

Az előadás 2011. március 10-én, 11-én és 12-én este nyolc órai kezdettel látható a Trafóban, angol és magyar nyelven, felirattal. A szombati előadás után az előadás alkotói közönségtalálkozót tartanak.

A színházi bemutató után két héttel, március 25-én kezdődik a romagyilkosság vádolt négy férfi büntetőpere.