Márta István: Ha betartják a rendeletet, nem lesz Sziget

Vágólapra másolva!
Akár a Sziget és a Művészetek Völgye is elmaradhat Márta István szerint, amennyiben minden pontját betartják annak az új kormányrendeletnek, amely a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozik. A fesztivál- és rendezvényszervezéssel foglalkozó szervezetek a rendelet módosítását kérik.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön közös sajtótájékoztatón tiltakoztak a fesztivál- és rendezvényszervezéssel foglalkozó szervezetek "a napokban közzétett, zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó kormányrendelet miatt". Pálosi Boglárka, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért elnöke a sajtótájékoztató elején elmondta: az egész szakma megdöbbenve értesült a sajtóból a zenés-táncos rendezvényeket érintő kormányrendelet tartalmáról. Szerintük a szabályozás több pontja szakmailag átgondolatlan, és nehezményezték, hogy az előkészítésbe nem vonták be az érintetteket.

A rendelettel szemben két nagyobb kifogással éltek: egyrészt nem tartják elég tisztának a rájuk is vonatkozó "zenés-táncos szórakozás" definíciót, illetve nem helyeslik, hogy a rendelkezés minden olyan eseményt összemos, ahol zene hallható és az emberek táncra perdülhetnek.

2006 óta van szakirányú képzés, végzősök nincsenek

"Ha a rendeletet betartatják, a jövőben sem Gerendai Károly, sem Márta István nem rendezhet fesztiválokat. [...] Ha szó szerint veszem a rendeletet, akkor a végzettségem miatt nem rendezhetem meg a Művészetek Völgyét, mert nincs szakirányú képesítésem" - mondta Márta István, aki a Magyar Fesztiválszövetség elnökeként volt jelen.

A kijelentéssel a rendelet azon pontjára utalt, amely szakirányú végzettséghez köti a fesztiválok szervezését. E szerint "zenés, táncos rendezvényt a helyiség üzemeltetője vagy kulturális rendezvényszervezői vagy rendezvény- és konferenciaszervezői képesítéssel rendelkező rendezvényszervező szervezhet" - áll a szövegben. Mint a jelenlévők elmondták, a jelenleg rendezvényszervezéssel foglalkozó profik jellemzően nem rendelkeznek ilyen diplomával. Semsik Rudolf, a Magyar Rendezvényszervezők Szövetségének vezetője szerint ez azért is problematikus, mert a szakirányú képzés csak 2006-ban indult el, még nincsenek végzős diákok.

"Homályos definíció"

A másik fő problémát az egybegyűlteknek a "zenés, táncos rendezvény" kifejezés jelentése okozza. "Nincs definiálva, nem tudjuk értelmezni, mi a zenés-táncos rendezvény" - mondta Márta, hozzátéve, hogy a rendelet uniformizálja az ilyen profilú eseményeket. "Nem hiszem, hogy a West-Balkán összemosható lenne egy szabadtéri szimfonikus koncertsorozattal" - tette hozzá.

Semsik szerint is gond, hogy az eredetileg az éjszakai szórakozóhelyek szabályozásának szigorítására létrehozott rendelet "most mindenkire vonatkozik". Ő azt is nehezményezte, hogy a definíció homályossága miatt a céges és üzleti rendezvényeket is ellehetetlenítik. Példaként azt a lehetőséget vázolta fel, amikor egy céges bankett végén az emberek táncra perdülnek. L. Laki László, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért elnöke szerint az is jelzi, hogy nem szakértői rendeletről van szó, hogy a rendelkezés lakodalmakra, párt -és politikai rendezvényekre, iskolai rendezvényekre ugyanakkor nem vonatkozik.

Szerinte a fesztiválszervezők számára további betarthatatlan feltétel, hogy az engedélyeztetéshez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését is csatolni kell, vagyis akár hónapokkal vagy egy évvel korábban írásba kell foglalniuk, milyen idő lesz a rendezvény idején.

A kormányrendelet március 8-án a Magyar Közlönyben jelent meg. Jelentősen megszigorítja a diszkók és más zenés szórakozóhelyek működését. A jogszabály - amelyet a január közepén, a West-Balkán nevű szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiára reagálva hoztak - külön engedélyhez köti az úgynevezett zenés, táncos rendezvények megtartását.

A kormányrendelet a kihirdetést követő nyolcadik napon, azaz március 16-án lépett életbe, ezért a jelenlévők a rendelet módosítását kérték. Felajánlották segítségüket a kormánynak, javasolták, hogy hozzanak létre egy munkacsoportot, amely szakmai szempontok alapján tesz javaslatokat.

A szabályozás néhány pontja

A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás hatálya a tömegtartózkodásra szolgáló építményben, építményen, illetve helyiségben tartott alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, valamint az ezer főt meghaladó létszámmal megrendezett szabadtéri eseményekre terjed ki.

Zenés, táncos rendezvényt csak rendezvénytartási engedély birtokában lehet megtartani, amelyet a jegyző ad ki. Az engedély iránti kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 20 nap. Az engedélyezési eljárásban szakhatóságként részt vesz a fővárosi és megyei kormányhivatal illetékes népegészségügyi intézete, az építésügyi hatóság, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, a tűzvédelmi hatóság, valamint a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdésekben a rendőrség. (A rendelet egyes pontjairól bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)