Indokoltnak találják a T.Ú.K. Tanár úr kérem című film korhatár-besorolását a film producerei. A filmet vasárnap délután mutatta volna be az MTV, de miután a 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolták, a jövőben csak este 9 után tűzhetik műsorra.

Indokolt a T.Ú.K. Tanár úr kérem című film korhatár-besorolása - közölték a film producerei, miután az MTV szerdán bejelentette, hogy a besorolás miatt el kell halasztani a film április 3-i televíziós premierjét, mert a délutáni sugárzási időpont helyett csak 21 óra után lehetne levetíteni a művet.

Az MTV sajtóirodája közleményt adott ki arról, hogy a film korhatár-besorolási véleményezésére felkért Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a IV. kategóriába, 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolta a tévéfilmet. "A vonatkozó jogszabályok értelmében a film tehát 21 óra után tűzhető csak műsorra" - olvasható a közleményben, amely azzal zárul, hogy a film televíziós bemutatójának új időpontjáról időben értesíteni fogják a sajtót.

Csortos Szabó Sándor és Koller István producerek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben azt írják, hogy Mátyássy Áron filmje a többi között a Tanár úr kérem és az Utazás a koponyám körül című írások ötvözete, ezt jelzi is a film címe, a T.Ú.K. Tanár úr kérem. Az 58 perces film a művészi koncepciónak köszönhetően olyan részleteket is tartalmaz, mint például egy agyműtét stilizált jelenete, ahol az orvost alakító Pindroch Csaba megműti a Karinthyt alakító Giacomello Roberto agyát. Ezért - mint közleményükben hangsúlyozzák - "a korhatár-besorolást sem a rendező, sem mi, a film producerei nem vitattuk".

Koller István az MTI kérdésére, hogy kívánnak-e módosítani a filmen, elmondta, a filmből azok a jelenetek, amelyek indokolják a 16 éven aluliak számára megtekintésre nem ajánlott kategóriát, nem emelhetők ki, mert megbomlana a film dramaturgiai egysége. A filmből készült moziváltozatot március 11-én mutatták be, ekkor Mátyássy Áron rendező elmondta, hogy csak a forgatás után tudta meg, hogy a filmet ifjúsági filmnek szánták, ezért vannak benne olyan jelenetek, amelyek zavaróak lehetnek a fiatalok számára.

A médiában megjelentekre utalva a producerek közleményükben ezt írják: "sajnálatos, hogy Mátyássy Áron filmjét eszközként próbálják felhasználni arra, hogy a Médiatanácsot lejárassák. Úgy véljük, hogy erre sem a rendező, sem a film nem szolgált rá".

Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője elmondta, hogy a Magyar Televízió március első felében kérte fel a Médiatanácsot arra, hogy végezze el a film előzetes korhatárbesorolását. Hozzátette, a műsorok előzetes klasszifikációjára az új médiatörvény hatályba lépése óta van mód. A besorolás kérelmezése egy új lehetőség a médiaszolgáltatók számára, mellyel elkerülhetik, hogy egy műsorszámot nem megfelelő idősávban játsszanak le. Mint mondta, "feltehetőleg az MTV azt vélelmezte, hogy a film nem fér bele a 12 éves korhatárba".