A kalapács alól menekítette ki Kafka leveleit két múzeum

Vágólapra másolva!
Egy német és egy angol könyvtár néhány nappal az előtt vásárolt meg egy köteg Kafka-levelet, hogy elárverezték volna őket. Az író és kedvenc húga levelezését kiállítják, és a kutatók számára is hozzáférhetővé teszik.
Vágólapra másolva!

Kis híján kalapács alá került Franz Kafkának kedvenc húgával, Ottlával folytatott levelezése. A németországi Marbachban található Deutsche Literaturarchiv és az oxfordi egyetem Bodleian könyvtára azonban néhány nappal az aukció előtt megvásárolta a 111 levelet és levelezőlapot tartalmazó gyűjteményt. A leveleket az örökösök április 19-én akarták elárverezni Berlinben.

A közös fellépéssel Kafka egyik legfontosabb kéziratkötegét mentették meg attól, hogy magánkézbe kerüljön, és később aztán egyenként adogassák el őket - érvelt a vétel mellett a két új tulajdonos. "Kafkának nincs helye a művészeti piacon. A levelek az irodalom, az olvasók és a kutatás világára tartoznak" - idézte a Deutsche Welle nemzetközi kiadása Ulrich Hauffot, az archívum igazgatóját. Május végén Marbachban, később Oxfordban is bemutatják az iratokat, és kutatók számára is hozzáférhetők lesznek.

A vételárról nincsenek adatok, annyit lehet tudni, hogy Kafka örökösei legalább félmillió euróért akarták elárverezni a gyűjteményt. A költségek ötven-ötven százalékát a múzeumok állják, a maradékot tartományi pénzekből és adományokból teremtették elő - írja a Welt című lap online kiadása. A Bodleian könyvtár az oxfordi egyetem főkönyvtára.

Az Ottlával folytatott levelezés mellett a gyűjtemény 23 olyan levelet is tartalmaz, amelyet Kafka anyja írt gyerekeinek, és az iratok között egy tucat irodalomtörténetileg fontos írásmű is van.

A szóban forgó leveleket Kafka 1909 szeptembere és 1924 januárja között írta Ottlának, és azért különösen értékesek, mert a komor és zárkózott prágai író levelezése mély betekintést ad a lelki életébe. A németül író, prágai születésű Franz Kafka a XX. századi irodalom egyik legjelentősebb alakja, leghíresebb művei A per, Az átváltozás és A kastély.