A Szezám utcával változtatná meg Pakisztánt Obama

Vágólapra másolva!
A helyi viszonyokra szabott Szezám utcával próbál változtatni a pakisztáni gyerekek iskolázatlanságán az Egyesült Államok. Elmót és barátai New York helyett egy kis faluban élnek majd, és főleg urdu nyelven beszélnek. A sorozattól társadalmi változást remélnek, a sugárzás ősszel indul.
Vágólapra másolva!

Hamarosan a pakisztáni gyerekek is élvezhetik a Szezám utca örömeit, ami különösen Amerikában, de az egész nyugati világban ismert kultikus tévés bábfilm-sorozat. Az amerikai sorozat 20 millió dollárba kerülő remake-jében a szereplők New Yorkból egy nyüzsgő pakisztáni faluba költöznek. Főleg urdu nyelven beszélnek majd, a stáb pedig egy Rani nevű szereplővel bővül, aki egy kedves hatéves figura.

Rani egy farmer gyermeke, copfokkal és virágokkal a hajában, és takaros kék-fehér iskolai egyenruhában jár. A készítők azt remélik, hogy kíváncsiságával és a világra vonatkozó kérdéseivel hamar a pakisztáni gyerekek példaképévé válik. A pakisztáni változatban Elmo, a vidám kis szőrmók és a több karakter is több új személyiségjegyekkel lesz felruházva. A női karakterek erősek lesznek, és a sorozat bőven tartalmaz majd toleranciára ösztönző rejtett üzeneteket is. Nem lesz benne ugyanakkor Amerika-barát propaganda, és a vallási kritika sem fog megjelenni.

A sorozat költségeit az amerikai kormány segélyezési ügynöksége, az USAID(United States Agency for International Development) állja, ami a szövetségi kormány külföldi civil segélyprogramokat koordináló ügynöksége. A cél, hogy a Szezám utca szórakoztató oktatási stílusban tanítsa meg néhány alapszóra és számokra a gyerekeket. A Szezám utca megszokott formuláját alkalmazzák majd itt is: minden egyes rész egy szót és egy számot jár körül. A pakisztáni iskolarendszer a Guardian szerint elmaradott, ami a vallási konzervatizmusra és az ország gazdasági stagnálására is hatással van.

A műsor forgatása nyáron kezdődik Lahore-ban. A nemzeti állami tévében, a PTV-n ősszel kezdik el sugározni és még a legeldugodtabb falvakban is látható lesz. A sorozattal a hátrányos helyzetű gyerekeket és szüleiket akarják megtalálni.

Bár Barack Obama évi másfél milliárd dollárra növelte a Pakisztánnak szánt támogatást, a pénznek a Guardian szerint eddig nem volt kézzelfogható hatása. A Szezám utcától azt várják, hogy az elmúlt évek egyik legsikeresebb amerikai támogatási projektje legyen.

A pakisztáni Szezám utcát négy évesre tervezik, amelyből 78 rész urdu, 56 rész egyéb helyi nyelveken készül. A sugárzást kísérően mozgó tévés autók és a bábuk indulnak roadshow-ra. A készítők úgy számolnak, hogy a programmal 95 millió embert érhetnek el.