Márait állítanak ki Barcelonában

Vágólapra másolva!
Márai Sándor munkásságát bemutató, augusztusig tartó kiállítás nyílt Barcelonában, a Palau Robert palotában. Az Európai Unió soros magyar elnökségéhez kapcsolódó kiállítás tíz epizódban mutatja be az író életét.
Vágólapra másolva!

Az emigráns irodalom egyik legnagyobb alakjaként mutatja be Márai Sándort egy barcelonai kiállítás; az író élete és munkássága előtt az Európai Unió soros magyar elnökségéhez kapcsolódóan tisztelegnek augusztus végéig a Palau Robert falai között a katalán nagyvárosban. Márai 89 évét tíz epizódra osztva ismerhetik meg az érdeklődők: fényképek, tárgyak és mindenekelőtt könyvek kíséretében - írta internetes kiadásában az El País című spanyol napilap.

Az 1900-ban Kassán született és 1989-ben San Diegóban elhunyt Márai Sándorról szóló kiállítás az Egy vándor a XX. századból címet kapta. A tárlatnak a híres kiállítóhelyként ismert Robert-palota termei adnak otthont. A kiállítás a II. világháború előtti és utáni korszak emigráns irodalmának egyik legjelentősebb írójaként mutatja be Márait. A tárlat tíz része között szerepel Márai gyerek- és felnőttkorának, valamint időskorának bemutatása, a kísérő fotográfiák között van olyan, amelyen Márai szüleivel és testvéreivel vagy éppen esküvőjén, illetve utolsó éveiben, Kaliforniában látható.

Kiemelt szerepet kapnak a Márai életében fontos városok, így szülővárosa, Kassa, Párizs, ahol Kafka műveit fordította, Berlin, Budapest, Nápoly, amelybe szerelmes lett, New York, amelyhez szerinte képtelenség hozzászokni, és San Diego, az utolsó város, ahol végül felesége és fia halála után öngyilkos lett. A tárlat utolsó termében egy 50 perces dokumentumfilmet vetítenek Márai Sándorról.