A Szépművészeti Múzeumban bemutatott Botticellitől Tizianóig című kiállítás saját kategóriájában a világ hetedik leglátogatottabb tárlata volt 2010-ben - áll a The Art Newspaper című művészeti szaklapban. A múzeum a világ 96. leglátogatottabb intézménye, a győztes a Louvre, amely megelőzte a British Museumot és a New York-i Metropolitan Museum of Artot.

A Szépművészeti Múzeum is szerepel a jelentős művészeti szaklap, az The Art Newspaper nemrég közzétett nemzetközi látogatói statisztikákat összesítő mellékletében. A magazinban olvasható adatok szerint az elmúlt évben bemutatott Botticellitől Tizianóig című kiállítás saját kategóriájában (Old Masters - Régi mesterek) a világ hetedik leglátogatottabb tárlata volt - áll a múzeum sajtóközleményében.

A budapesti kiállítás a napi átlag 2500, összesen 231 ezer látogatójával a Los Angeles-i Getty Center Leonardo kiállítását követi és megelőzi az ugyancsak a Gettyben bemutatott Rembrandt-tárlatot. A kategória győztese az firenzei Uffizi Hans Memling tárlata volt, amelyre átlagban naponta majdnem 6 és fél ezren, összesen 616 ezren váltottak jegyet.

Az összes kategóriát egybevető listán a budapesti reneszánsz kiállítás a 103., de a bécsi Kunsthistorisches Museummal közös, Treasures of the Habsburg Monarchy című, a kyotói National Museumban az elmúlt év elején bemutatott tárlat a 37. a listán. A Szépművészeti Múzeum elmúlt évi 525 ezres látogatószámával a világ 96. leglátogatottabb intézménye, a római Galleria Borghese és a már említett Kyoto National Museum közé pozícionálva a magyar intézményt.

A The Art Newspaper minden évben összesíti és közzéteszi az előző esztendő látogatói statisztikáit, a mostani adatok alapján az elmúlt évben is a Louvre-t keresték fel a legtöbben, összesen 8,5 millióan, második helyen a British Museum áll, több mint 5,8 millió látogatóval, megelőzve az 5.2 millió vendéget fogadó New York-i Metropolitan Museum of Artot.

A Szépművészeti már többször szerepelt a nemzetközi statisztikákban, 2007-ben a világ 46. leglátogatottabb intézménye volt, az abban az évben bezárt Van Gogh kiállítást pedig a 15. legnépszerűbb tárlatként jegyezték - írta a Szépművészeti Múzeum.