Molnár Piroska lett a nemzet színésze

Vágólapra másolva!
Az áprilisban elhunyt Komlós Juci helyére Molnár Piroskát választották maguk közé a nemzet színészei - adta hírül szerdán a Nemzeti Színház. A címet 2000 óta adományozzák, halálig szól, és havi 500 ezer forint juttatást jelent. 
Vágólapra másolva!

A nemzet színészei április 27-én, szerdán hoztak döntést: Komlós Juci helyére a Nemzeti Színház művésznőjét, Molnár Piroskát, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettjét választották meg.

A Nemzet Színésze-díjat Schwajda György, a Nemzeti Színház akkori igazgatója alapította 2000-ben. A címet mindig 12 színész viselheti egyidejűleg. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki betöltötte a 62. életévét, és ebből 40 évet a színészi pályán (vagy 20 évadot a Nemzeti Színház színpadán) töltött.

Komlós Juci halálával április elején megüresedett egy hely a nemzet színészei között. Mivel az a szokás, hogy nő helyére nőt választanak, ezért Molnár Piroska neve már felmerült az elmúlt hónapban a találgatások között.

A szavazásban részt vettek a nemzet színésze cím birtokosai, vagyis Haumann Péter, Avar István, Berek Kati, Psota Irén, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula és Máthé Erzsi, valamint telefonon adta le voksát Garas Dezső, Tordy Géza és Király Levente. Hetvenperces tanácskozás után a döntést Psota Irén ismertette Alföldi Róbert főigazgatóval, aki a hagyományoknak megfelelően elsőként gratulált telefonon a művésznőnek.

A cím korábbi birtokosai: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc és Komlós Juci.

"Épp most kaptam a hírt, bevallom, még alig tudok megszólalni" - mondta a Színház.hu-nak Molnár Piroska, aki a telefonhíváskor éppen órát tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábosztályának.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Esterházy Péter új darabjában, Én vagyok a Te. Kattintson a további képekért!


Molnár Piroska a Színművészeti Főiskola elvégzése után Szegedre szerződött, majd részese volt a kaposvári Csiky Gergely Színház hetvenes évekbeli fénykorának. 1978-ban a fővárosi Nemzeti Színházba jött, hogy aztán a Katona József Színház kiválásakor ő is színházalapítók között legyen. 1984 és 2002 között ismét Kaposváron dolgozott, majd 2002-ben visszatért a Nemzeti Színházba, ahol azóta is társulati tag. Jászai Mari-díjat 1977-ben, Kossuth-díjat 1995-ben, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2006-ban kapta meg.

Forrás: Gordon Eszter
Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból. Kattintson a további képekért!


Művész- és közönségfilmekben egyaránt rendszeresen szerepelt, játszott az Indul a bakterház, a Sose halunk meg, a Csinibaba, a Hyppolit, a Sorstalanság, a Rokonok, a Dolina című filmekben. Talán legemlékezetesebb szerepe a közelmúltból a hadnagy feleségének megformálása Pálfi György Taxidermia című filmjében.


Jelenleg a Nemzeti Színházban hat előadásban láthatjuk, emellett játszik az Örkény Színház Macskajáték-ában, és május elejétől A nagy négyes-ben a Belvárosi Színházban.

"Szerintem azért hívnak, mert tudják rólam, hogy munkabíró vagyok, és megbízható. Miattam még nemigen maradt el előadás, mindent lelkiismeretesen csinálok. Meg az is lehet, hogy mások keményebbek, és tudnak olykor nemet is mondani. Én nem tudok. Még akkor sem, ha úgy is érzem, hogy ezt már nem kéne. Ha kicsit kapacitálnak, kicsit udvarolgatnak, elcsábulok, és azt mondom, hogy na jó, ez az egy még jöjjön. Nem szeretem a konfliktust, nem akarok senkit megbántani, erős bennem a megfelelési vágy. Ezért aztán loholok ide-oda, ahelyett, hogy hímezném otthon a járókeret-takarómat" - mondta Molnár Piroska nemrég egy interjúban.