Nagyszabású divatbemutatón mutatják be a "Gombold újra! - Divat a magyar" nevű öltözéktervezési pályázat döntőbe jutott kollekcióit május második vasárnapján a Szépművészeti Múzeumban. Az eseményen Magyarország divatnagykövetét is megválasztják.

Gombold újra! - Divat a magyar elnevezésű nagyszabású divatbemutatón lehet majd megtekinteni az azonos nevű öltözéktervezői pályázat döntőseit a Szépművészeti Múzeumban május 8-án. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Desing Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös pályázatának első fordulójából tovább jutott 63 versenyzőnek április 29-ig kell elkészülnie a kifutóra szánt darabokkal - ismertette a februárban kiírt pályázat részleteit csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy Anna kormányszóvivő.

A Szépművészeti Múzeumban bemutatkozó döntős ruhák és kiegészítők közül a többek között Zoób Kati, Novák Péter és Tolvai Renáta alkotta zsűri fogja kiválasztani a dobogósokat.

A szakmai zsűri mellett a nagyközönség is megválaszthatja a maga nyertesét, akire a Facebook-on, illetve a pályázat hamarosan beinduló saját honlapján lehet majd szavazni. A május nyolcadikai divatbemutatón Magyarország divatnagykövetét is megválasztják, akinek személye egyelőre titok, ám annyi biztos, hogy a hazai divatszakma jeles képviselői közül kerül majd ki, és feladata a magyar divatipar népszerűsítése lesz a feladata Európa-, és világszerte egyaránt. 

A verseny első, március 17-én lezárult fordulójára mintegy négyszáz pályamű érkezett, köztük teljes kollekciók, önálló kiegészítők és látványruhák is. Népszerűek voltak a kisebbségi, valamint nemzetiségi öltözködési hagyományok. A versenyzők a 19. század divatjától kezdve, egészen az 1920-as évek magyar viseletéig mindenhonnan bátran merítettek ihletet - mondta el a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatót követően Böszörményi-Nagy Gergely, a KIM kommunikációs főosztály-vezetője az MTI-nek.

A verseny győztese a szakmai elismertség mellett négyszázötvenezer forint készpénzzel gazdagodik majd. Kollekciója a Glamour divatmagazin címlapjára kerül és a milánói divathétre is kilátogathat. A Gombold újra! - Divat a magyar pályázat célja a kreatív gazdaság ösztönzése és a magyar divathagyomány megújítása, valamint annak bebizonyítása, hogy a magyar öltözködési tradíciók és a kortárs divattrendek összeegyeztethetők.