Báthory Expressz néven magyar-lengyel kultúrbuszt indít útjára szombaton az idén tízéves évfordulóját ünneplő Krakkói Magyar Centrum, a busz elsősorban az évszázados lengyel-magyar barátságot szeretné megerősíteni. Az egyhónapos turné 15 magyar és lengyel várost érint. Az utazásról kisfilmet készítenek, az összegyűjtött emlékekből lengyel-magyar díszalbumot készítenek az EU-elnökség júniusi átadójára.

"Emlék- és jövőképek két nép barátságáról" címmel kezdett rendhagyó vállalkozásba a Krakkói Magyar Centrum. Az intézmény interaktív kiállítást szervez: egy 35 éves Niza típusú busszal tizenöt állomásos úgynevezett emlékgyűjtő túrára indul, amelynek első állomása Budapest, az utolsó Varsó lesz - hangzott el a szervezők sajtótájékoztatóján.

Minden városban két napot töltenek el, és megpróbálnak írásos, szóbeli vagy tárgyi emlékképeket, valamint történeteket begyűjteni a magyar lakosságtól a lengyelekről, Lengyelországban pedig a magyarokról. Ezzel a civil kezdeményezéssel szeretnék feléleszteni a régi történelmi barátságot, valamint megismertetni azt a fiatalabb generáció tagjaival is.

Magyarországon Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen és Miskolc, Lengyelországban Nowy Sacz, Tarnów, Krakkó, Katowice, Wroclaw, Lódz, Poznan, Gdansk, Sopot és Varsó állomáson táborozik le két napra a barátság-busz. Az összegyűjtött emlékeket nyílt installáció keretében kiállítják a helyszínen, valamint a busz külső felülete is a tárlat részévé változik, hiszen üzeneteket és feliratokat lehet rá festeni. A felajánlott ereklyékből kiállítást tartanak, az utazást és a beszélgetéseket rögzítő filmanyagból pedig kisfilmet készítenek a program szervezői.

A tizenöt városon áthaladó, 30 napos és 3239 km hosszú utazás anyagát és az összegyűjtött emlékeket kétnyelvű lengyel-magyar díszalbumba tervezik foglalni és CD-melléklettel lehet majd megvásárolni. Ebből szeretnének a szervezők egy-egy példányt ünnepélyes keretek között átadni a két ország képviselőinek Varsóban június 30-án, az EU-elnökség hivatalos átadóján.

"Meggyőződésünk, hogy a két nép évszázados barátsága elsősorban a hétköznapi emberek kapcsolatrendszerére, alulról jövő kezdeményezéseire és folyamatos társadalmi aktivitásra épül" - mondta Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum igazgatója. Hozzáfűzte: ezzel az akcióval szeretnék leporolni és élővé varázsolni a két nép évszázados barátságának "olykor kiüresedett versikévé degradált mély történelmi tartalmait".

A programhoz kapcsolódva webkampányt is indítanak "Fejezd be!" címmel. A magyar és lengyel közösségi portálokon, valamint egyéb honlapokon meghirdetett kreatív vetélkedő célja, hogy az érdeklődők fejezzék be a jól ismert "Magyar-lengyel két jó barát..." mondást. A mondat bárhogy folytatódhat, a hagyományos "együtt harcol, s issza borát" formulán kívül. Míg az emlékgyűjtő akcióval főként az idősebb korosztályhoz szólnak, addig a webkampányal a fiatal, kreatív nemzedék ötleteire, elképzeléseire és vágyaira építenek.

A Báthory Expressz - amely nevét a Lengyelországot és Magyarországot évtizedeken keresztül összekötő nemzeti gyorsvonatról kapta - szombaton indul Budapestről és június 4-én érkezik meg Varsóba.