Nagy Ervin dagadó sörhassal, Máté Gábor szemtelen kecskeszakállal, Ónodi Eszter dúskeblű ténsasszonynak álcázva, Fekete Ernő pedig répavörös frizurával irányítja magára a figyelmet a budapesti Katona József Színház utolsó tavaszi premierjén. A Bovaryné írójának befejezetlen regényét Dilettánsok címmel vitte színre Ascher Tamás rendező. Ajánló, sok képpel. 

Gustave Flaubert Bouvard és Pécuchet című befejezetlen regénye két lelkes balfácánról szól, akik némi pénzhez jutva társadalomjobbító kísérletekbe kezdenek, melyekbe sorra belebuknak. A regényből Forgách András író készített színpadi változatot a Katona József Színház számára. A múlt héten Dilettánsok címmel bemutatott előadás szatirikusan von párhuzamot korunkkal: a szereplők a társadalom egy-egy tipikus karakterének karikatúrái.

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva további fotókat láthatsz

A darab egy francia kisvárosban játszódik, amelynek polgármesterét Nagy Ervin játssza, óriási sörhassal és vicces pofaszakállal. Ide költözik nyugdíjazása után a két párizsi írnok, Bouvard és Pécuchet. Máté Gábor, a színház igazgatója az egyik szobatudós szerepében maga is színpadra lép. Társa Elek Ferenc, ők ketten matematikai számítgatások és filozofálgatások segítségével akarják megváltoztatni a világot. A város lakói -  Szirtes Ági, Ónodi Eszter, Keresztes Tamás, Fekete Ernő és a Katona József Színház színe-java - ellenérzésekkel figyelik a két idealista csodabogár ténykedését.

A színészek elképesztő jelmezben és maszkban masíroznak a színpadon, alig lehet rájuk ismerni. A legmeglepőbb átváltozás Nagy Erviné és Ónodi Eszteré. Mindketten kaptak vagy plusz húsz kilót, a színésznő csücsöri szája, Frida Kahló-s bajsza és Nagy Ervin égnek álló szemöldöke maszkmesteri POSZT-díjért is bátran indulhatna - már ha lenne ilyen díj. De Fekete Ernő rőt hajzata is figyelemreméltó A jelmez és a maszk Szakács Györgyi és Végh Attila munkája, az előadáshoz a zenét Yonderboi szerezte. A Dilettánsok az évad végéig még négy alkalommal látható, a május 21-i előadás után közönségtalálkozó lesz a Sufniban. 

Fotó: Mudra László [origo]
A képre kattintva további fotókat láthatsz