A holokauszt áldozatainak legnagyobb netes adatbázisa készül

Vágólapra másolva!
Kereshetővé válik a washingtoni Holocaust Memorial Museum 170 millió dokumentumot tartalmazó anyaga az interneten. Az ancestry.com weboldal lesz a holokauszt áldozatairól szóló információk legnagyobb digitális adatbázisa, a múzeum archívumához itt bárki hozzáférhet majd.
Vágólapra másolva!

A holokauszt áldozataival kapcsolatos információk legnagyobb digitális adatbázisát hozza létre a washingtoni Holocaust Memorial Museum és az ancestry.com weboldal. A World Memory Project elnevezésű kezdeményezés célja, hogy mindenki számára könnyen és ingyenesen hozzáférhetővé váljon a múzeum archívuma. Az intézmény mintegy 170 millió dokumentumot őriz, amelyek a náci terror több mint 17 millió áldozatára vonatkozó információkat tartalmaznak.

Az elmúlt évtizedekben rengeteg ember kereste már fel személyesen az archívumot, hogy megtudjon valamit a holokauszt idején eltűnt családtagjairól. A múzeum és az ancestry.com összefogásának köszönhetően ez a keresés a jövőben sokkal könnyebbé és áttekinthetőbbé válik majd.

A Utah állambeli Provo városából működtetett weboldal még az együttműködést megelőzően kifejlesztett egy olyan hálózatot, amelyben önkéntesek tudnak tartalom szerint összerendezni például városi, vagy családfa adatokat, ezzel jelentősen megkönnyítve azok későbbi keresését. A honlap most ezzel a szoftverrel szállt be a közös munkába. A tervek szerint túlélők, tanárok, diákok és múzeumlátogatók segítenek majd a holokauszt idejéről származó adatok összerendezésében.

"Az idő sürgetése miatt jelentős nyomás nehezedik ránk, hiszen azelőtt szeretnénk hozzáférhetővé tenni az információkat a túlélőkről, mielőtt még túl késő lenne" - mondta kedden Lisa Yavnai, a múzeum holokauszt-túlélőkkel és áldozatokkal foglalkozó központjának vezetője arra utalva, hogy ma már a legfiatalabb túlélők is a 70-es, 80-as éveikben járnak. A szoftvernek és a lelkes segítőknek köszönhetően mostanra mintegy 50 ezer adatot sikerült névjegyzékbe szedni.