Magyar óriáshagymát állítanak fel a Nevada sivatagban

Vágólapra másolva!
Amennyiben sikerül tíz nap alatt a hiányzó néhány száz dollárt összegyűjteniük, egy hatméteres óriáshagymával indul egy magyar alkotócsoport a Nevada sivatgaban rendezett Burning Man fesztiválon. Választhattak, hogy a végén felgyújtják vagy otthagyják a hagymát.
Vágólapra másolva!

"Beavatási rítusok" címmel írtak ki pályázatot a Burning Man fesztivál szervezői művészeti installációkra, egy magyar ipar-és képzőművészekből álló csoport pedig egy "hosszú asszociációs ötletelés" végén jutott el az óriásfokhagymáig. A reOnion névre hallgató projekttel negyven, a fesztiválon megjelenő alkotás közé választották be őket. A csoport tagjai: Feles Dániel, Laczkó Juli, Sztojanovits Andrea, Debreczeni Péter és Ádám Zsolt.

A hat gerezdből álló fokhagyma alakú építmény megmászható: egyes gerezdjeiben egyidejűleg egy-egy ember tartózkodhat. Minden gerezdben egy-egy szenzor méri majd a benne lévő ember testhőmérsékletét, szívverését és lélegzetét. Egy szerkezet ebből generál audiovizuális mintákat: hangot, színeket és formákat. Ezeket három projektor vetíti ki a hagyma felszínére. Feles Dániel, a csoport egyik tagja egy példával szemléltette a látványt: ha valakinek magasabb a testhőmérséklete, piros, ha hidegebb, kék szín jelenik majd meg a hagyma oldalfalán.

Forrás: Daniel Feles
Így néz majd ki a hagyma nappal

Az építmény műanyagból készül: oldalfalait egy szupermarket kidobott csomagolóanyagaiból két hét alatt gyűjtötték össze, majd magas hőmérsékleten, magas nyomáson préselték össze az alkotók.

A nevadai Black Rock sivatagban a Burning Man, azaz Lángoló Ember fesztivált 1986 óta rendezik meg. Ez a közösségi művészet és a kollektív önkifejezés fesztiválja, sok pszichedeliával és a végén egy embert ábrázoló szobor rituálészerű felgyújtásával.

Hiányzó pénzek

A fesztivál szervezői csak az installáció létrejöttét támogatják, az utazást és a kint-tartózkodást viszont a művészcsoport magának kell megoldania. Mivel az augusztus végén kezdődő fesztivál előtt egy hónappal már kiutaznának, hogy felépítsék a 6x6x6 méteres óriáshagymát, internetes gyűjtésbe fogtak a Kickstarter nevű adománygyűjtő oldalon. A cikk megjelenéséig a szükséges összeg fele folyt be.

Forrás: Daniel Feles
Így pedig éjjel

Feles Dániel azt mondta, az adakozók nyolcvan százaléka amerikai, de akad köztük magyar is. Az adományokért cserébe, összegkategóriánkként ajándékokat küldenek a felajánlóknak. Ezek az installáció borításához felhasznált reciklált anyagból készült táskák, kitűzők, tárcák és egyéb tárgyak. Az adományozás határideje előtti utolsó tíz napra nagy kampányt terveznek, mert ha csak egy dollár is hiányzik a kért összegből, egy centet sem kapnak, az adományozók pedig visszakapják pénzüket.

Az installáció későbbi sorsának a fesztivál két lehetőséget ajánlott fel: az esemény végén azt is elégetik vagy odaadják a fesztivál mellett létrehozott Black Rock City nevű karavánvárosnak. Mivel a műanyagégetés meglehetősen környezetszennyező, utóbbit választották.