A melegmozgalom az alkotmányos történelembe ágyazva

Vágólapra másolva!
A melegek jogaiért küzdő amerikai polgárjogi mozgalom történelmi dokumentumait állították ki a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban.  
Vágólapra másolva!

Az először közszemlére tett dokumentumok az Egyesült Államok alkotmányos történetét és a tágabb polgárjogi mozgalom évtizedeit feldolgozó, Creating the United States (Az Egyesült Államok megalkotása) című tárlat részét képezik. A kiállítás homoszexuálisokról szóló részének ötvenezer tételből álló anyaga a melegmozgalom legendás alakjától, Frank Kamenytől származik, akit a kormány 1957-ben azért bocsátott el csillagászi állásából, mert a vele azonos neműekhez vonzódott. A tárlaton megtekinthető Kamenynek az amerikai legfelsőbb bírósághoz benyújtott, 1961-es keltezésű fellebbezése, mely az első hivatalos tiltakozásnak számít a szexuális irányultság miatti diszkrimináció ellen az amerikai történelemben.

Forrás: Kongresszusi Könyvtár/Warren K. Leffler

Charles Francis, a Kameny Papers Project nevű kezdeményezés alapítója szerint a kiállítás mérföldkőnek számító újítása és érdeme, hogy az amerikai melegek egyenjogúsági küzdelmét az ország alkotmányos történelembe ágyazva mutatja be.