A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetői kezdeményezték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál, hogy a tárca nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére a rendkívüli pénzügyi helyzet kezelésére. Ezzel párhuzamosan benyújtotta lemondását a főigazgató.

Az MTI birtokába került kedden az a levél, amelyet a Zeneakadémia két vezetője, Batta András rektor és Török László főigazgató írt még április 28-án fenntartójához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. A levél címzettje Réthelyi Miklós miniszter, akitől azt kérik, nevezzen ki miniszteri biztost az intézmény élére, és amennyiben ez megtörténik, fogadja el a főigazgató lemondását.

"Az elmúlt hónapok során írásban és szóban adott tájékoztatásaink alapján nyilvánvaló, hogy a Zeneakadémia az idei pénzügyi évet a rendelkezésre álló hagyományos, felsőoktatási intézményvezetői eszközökkel nem képes kezelni. Az egyetem vezetése ezért arra a következtetésre jutott, hogy a fenntartóhoz fordul miniszteri biztos kinevezésére irányuló kéréssel. Az a meggyőződésünk ugyanis, hogy csak rendkívüli felhatalmazással rendelkező vezetőnek van esélye a rendkívüli helyzet kezelésére" - áll a levélben.

A Zeneakadémia rektora és főigazgatója olyan modell átmeneti bevezetésére tesznek javaslatot, melyben "a különleges irányítási felhatalmazással rendelkező miniszteri biztos az oktatási, művészeti kérdésekben természetesen alapoz a hivatalban lévő rektor több évtizedes szakmai tapasztalataira, ugyanakkor szabadabban mozoghat a különleges érdekviszonyokkal súlyosan terhelt intézményirányítási útvesztőkben".

"Nem a felelőtlen gazdálkodás, hanem a kellő támogatás hiánya"

A dokumentum a főigazgató lemondásával folytatódik: "A miniszteri biztos kinevezéséig - javaslatunk szerint legkésőbb május végéig - a főigazgató ellátja feladatát, sőt, azt követően tanácsadóként ellenszolgáltatás nélkül áll a rektor rendelkezésére. A miniszteri biztos mandátumának lejártakor a főigazgatói állást célszerű ismét pályáztatni" - fejezi be a levelet Batta András és Török László.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem finanszírozásából 228 millió forintot zárolt a fenntartó Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Egy ilyen mértékű megvonás rendkívül drámai hatású - mondta az MTI-nek korábban Batta András, aki szerint nem a felelőtlen gazdálkodás, hanem a kellő támogatás hiánya okozta a válsághelyzetet.