Meghalt Ed Wood múzsája, Elvis dalszerzőnője

Vágólapra másolva!
Dolores Fuller legismertebb filmszerepe Ed Wood transzexuális drámájában, a Glen or Glendában volt, majd a hatvanas években több dalt is szerzett Elvis Presleynek. Fuller 88 éves korában halt meg.  
Vágólapra másolva!

Dolores Fuller első, egészen rövid filmszerepét tízéves korában játszotta Frank Capra 1934-es Ez történt egy éjszaka (It Happened One Night) című filmjében. Rendszeres film- és tévészerepei az ötvenes évek elejétől kezdődtek, nem teljesen függetlenül attól, hogy akkoriban lett a minden idők legrosszabb rendezőjeként ismert, ennek megfelelően több évtizeddel később kultrendezőként tisztelt Ed Wood barátnője. Első közös filmjük, egyben Fuller máig leismertebb szerepe Wood saját élettapasztalatain alapuló (hisz ő maga is szívesen vett fel női ruhákat) transzexuális áldokumentum-dráma, a Glen or Glenda volt, amelyben a főszerepet játszó Wood barátnőjét, Barbarát alakította, aki a film végén odaajándékozza saját bolyhos felsőjét Glennek. A film trailere:

Több filmet készítettek együtt szakításukig, többek között Lugosi Bélával a Szörny menyasszonyá-t (emellett Lugosi volt a Glen or Glendá-ban a narrátor), de felbukkant az ötvenes évekbeli Superman-sorozatban is.

Az ötvenes évek végén Fuller hátat fordított a színészetnek és dalszerző lett, később pedig megalapította saját, Dee Dee Records nevű kiadóját. A hatvanas évek elején találkozott Ben Weismannal, akivel közösen megírták Elvis Presleynek a Rock-A-Hula Baby című dalt a Blue Hawaii című filmbe (lent látható a jelenet, amelyben elhangzik a szám). A hatvanas évek elején Fuller több dalt is szerzett Elvisnek (illetve annak filmjeibe), de Nat "King" Cole és Peggy Lee is játszották néhány szerzeményét.

Tim Burton 1994-es filmje, az Ed Wood a "világ legrosszabb rendezője" mellett Fullerre, Wood múzsájára is felhívta ismét a figyelmet. Fullert a filmben Sarah Jessica Perker alakította. A kilencvenes években játszott néhány egyenesen videóforgalamazásra szánt trashfilmben, 2008-ben pedig önéletrajza jelent meg. Dolores Fuller 88 éves korában halt meg.