Andy Warhol legelső önarcképe 38,44 millió dollárért (7,1 milliárd forintért) kelt el a Christie's kortárs művészeti árverésén New Yorkban. Az aukciósház három éve nem ért el ilyen sikert.

 

Az aukció az előzetes becsléseket túlszárnyaló, 300 millió dollár feletti bevétellel zárta a szerdai napot. Több művész - köztük Warhol, Mark Rothko és Cy Twombly - alkotása kelt el rekordáron, a 65 tétel közül csupán három nem talált gazdát az árverés végén. A Christie's mérlege szerint 2008 óta nem értek el ilyen magas bevételt.

Andy Warhol nyolc festménye összesen 91 millió dollárért (mintegy 17 milliárd forintért) kelt el. A legnagyobb csata az 1963-64-ben született Önarcképért folyt: a negyedórás licitálásban egy európai magángyűjtő nyert, aki 38,44 millió dollárért vásárolta meg a festményt. A kék különböző árnyalataiban játszó, négy képből álló kompozíció viharkabátban és napszemüvegben ábrázolja a művészt.

A Christie's szakértői kedvező jelként értékelik az aukció sikerét. Laura Paulson, az árverési ház nemzetközi igazgatója megjegyezte: bár a művészeti piac még mindig nem olyan, mint a pénzügyi váláság előtt, a komoly árak már jelzik a bizalom megerősödését.