Operaház: Harangozó Gyula is pályázik a főigazgatói posztra

Bár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hány pályázat érkezett a héten lejárt határidőig, az MTI információi szerint összesen öten kérték ki a pályázati anyagot.

 

A főigazgatói pályázat beadási határideje szerdán járt le. Horváth Ádám, aki jelenleg miniszteri biztosként vezeti az Operaházat korábban többször is kijelentette, hogy pályázik a posztra. Harangozó Gyula az MTI-nek pénteken erősítette meg, hogy beadta pályázatát.

A táncművész, aki korábban már volt balettigazgató az Ybl-palotában, és aki júniusban köszönt le a Bécsi Állami Operaház balettigazgatói posztjáról, elmondta, hogy egy kész csapattal nyújtotta be pályázatát, mert az Operaházhoz hasonló intézményt véleménye szerint nem vezethet egy személy. Így a főzeneigazgatói poszton a nemzetközileg elismert Vásáry Tamás venne részt a munkában.    

"Láttam Maazelt és Ozawát dolgozni Bécsben, Sawallischt Münchenben, láttam, hogy a "general music director" napi elfoglaltsága milyen megterhelő volt számukra. Egy ilyen, még mindig sokat utazó tekintély mögé vagy mellé, mint Vásáry Tamás, egy operatív fiatal erőt érdemes állítani első karmesterként, aki azután elsajátítja a mesterfogásokat az idősebb mestertől. Az energikus Héja Domokosra számítanék" - tette hozzá.

Harangozó Gyula a művészeti igazgatói poszton az énekesek hangját ismerő, tapasztalt Kossuth-díjas Tokody Ilonát látná szívesen, aki elősegítené, hogy a magyar énekesek megfelelő feladatokhoz jussanak. A szervezeti kérdésekkel Lőrinczy György foglalkozna, akinek kiterjedt kapcsolatai vannak a művészvilággal, ugyanakkor a fesztiválok szervezésében is komoly tapasztalatokat mutathat fel.

Harangozó Gyula hozzáfűzte: az énekesek és a zenészek körében népszerű mostani első karmesterrel, Kovács Jánossal is beszélt, aki a tiszteletbeli első karmesteri pozíciót készséggel elfogadná. "A balettel kapcsolatban is van elképzelésem, de ezt még nem mondanám el, annyi bizonyos, hogy a szakmámból adódóan a fél szememet rajtuk tartanám"- jegyezte meg Harangozó Gyula, hangsúlyozva, hogy nagy rutinja van a szervezésben és a nyugodt légkör megteremtésében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI többszöri megkeresésére sem adott választ arra, hány pályázat érkezett az Operaház főigazgatói posztjára. Az MTI azonban úgy tudja, összesen öten kérték ki a pályázati anyagot, és a beérkezett pályázatokat a jövő héten bírálja el a bizottság. A testület tagja a szaktárca képviselői mellett Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára, Victor Máté, a Magyar Zenei Tanács elnöke és Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ CIKK