A miniszterhez berendelt Alföldi szerint nincs mitől félnie

Vágólapra másolva!
Az orális szexről szóló mondata miatt támadások kereszttüzébe került Alföldi Róbert szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy "tiszta lelkiismerettel" megy meghallgatására csütörtökön Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez. Nem kért elnézést a kifogásolt mondatért, mivel szerinte nem történt verbális erőszak. Azt mondta, egyetlen dologban tévedett a múlt heti sajtótájékoztatón, Az ember tragédiája című dráma ugyanis nem 12 éveseknek való.
Vágólapra másolva!

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója szerda délelőtt rendkívül sajtótájékoztatón tartott, miután hétfőn Réthelyi Miklós kulturális ügyekért is felelős miniszter bejelentette, hogy csütörtökre vizsgálatra hívta be az igazgatót a múlt heti évadzáró sajtótájékoztatón elhangzottak ügyében, amelyen Alföldi Róbert egy újságírónőnek azt mondta: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében." Az igazgató úgy értékelte, az "orális" szó se nem obszcén, se nem trágár, és hangsúlyozta, az újságírónő használta először a kifejezést kérdésében.

"Egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy az újságíró kérdezett" - fogalmazott Alföldi Róbert, majd kérte, hogy tanulmányozzák a válaszát az előadás ismeretében. Az előadásban ugyanis az igazgató szerint nem történik szexuális aktus, "ahogy semmilyen színházi előadásban sincs szexuális aktus" - mondta Alföldi. Hangsúlyozta, az idézett jelenetben a színészek fürdőruhában vannak, és a "fürdőruha eleve kizárja a szexuális aktust." Vagyis a "semmit kívántam az újságírónak" - értelmezte kijelentését az igazgató. "Senkit nem sértettem meg emberi méltóságában" - mondta Alföldi Róbert. (A Nemzeti 1 televízió múlt heti sajtótájékoztatón felszólaló újságírónője nem vett részt a mostani eseményen.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szerda délelőtt jóval több újságíró gyűlt össze, mint a múlt heti évadzáró sajtótájékoztatón | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Nem viselkedtem méltatlanul" - mondta Alföldi Róbert, és hangsúlyozta, tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Alföldi ugyanakkor azt mondta, elismeri, hogy tévedett a múlt heti sajtótájékoztatón, mikor közölte, hogy 12 éveseknek való az előadás. "Továbbra is fenntartom, hogy 12 évesek is eljöhetnek megnézni az előadást, csak nem fognak belőle érteni semmit" - utalt az igazgató arra, hogy Az ember tragédiája középiskolai tananyag. A Nemzeti Színház honlapján, illetve összes szóróanyagán 14 éven felülieknek ajánlják Az ember tragédiája című előadást.

Buzizó e-mailekből olvasott fel Alföldi

Alföldi Róbert elmondta, tiszta lelkiismerettel megy másnap a minisztériumba. "Nincs mitől félnem. Annak ellenére sem, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek. Tiszta lelkiismerettel megyek holnap a miniszterhez" - fogalmazott.

Azt mondta, hogy független szakemberekből álló zsűri idén a Nemzeti Színháznak ítélte oda a legjobb márkának járó Superbrands-díjat, majd felolvasta Madách Imre Az ember tragédiája című drámájából a jobbikos Pörzse Sándor, illetve a Nemzeti 1 televízió újságírója által problémásnak ítélt részletet, a római színt, ezután a múlt pénteki évadzáró sajtótájékoztató jegyzőkönyvét olvasta fel az újságíróknak.

Nézze meg a sajtótájékoztatóról készült videóösszefoglalónkat!


Ezután Alföldi Róbert az elmúlt hét hónap személyét érintő politikai nyilatkozataiból, cikkeiből és a hozzá érkezett e-mailekből olvasott fel szemelvényeket. Idézte például Pörzse Sándor tavaly december 1-jén a Nemzeti Színház előtti jobbikos tüntetésén elhangzott szavait, mely szerint "brutális", ami a Nemzeti színpadán "az utóbbi nyolc (sic!) évben zajlik", hangsúlyával utalva a képviselő tévedésére, mivel ő 2008 óta tölti be a Nemzeti Színház igazgatójának tisztét.

A Nemzeti nézőterén összegyűlt újságírók részleteket hallhattak gyűlölködő e-mailekből, amelyekben az igazgatót a levélírók kiutasítják az országból, burkoltan gyilkossággal fenyegetőzve ("biztosan akad még egy-két töltény, amire az ön nevét írták"). "Húzz el magadtól a zsiráf haverjaid közé Izraelbe, ne várd meg, hogy felsegítsünk a vonatra. Jó utat, buzikám!" - hangzott az egyik e-mail. "Mikor követed már Daróczi D. (az öngyilkosságot elkövető egykori kormányszóvivő - a szerk.) példáját?" - kérdezte egy másik levélíró.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Alföldi Róbert közel fél óráig az őt sértegető nyilatkozatokból és e-mailekből olvasott fel | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Alföldi emellett idézte Novák Előd több nyilatkozatát, amelyben a jobbikos képviselő "köcsög"-nek vagy "Robertá"-nak nevezi őt, illetve Pörzse Sándor jobbikos képviselőt, aki a parlamentben jelentette ki, hogy ha ő jelen lett volna a múlt heti sajtótájékoztatón, "kimosta volna" Alföldi száját, és "lehúzta volna a klotyón". Alföldi a sajtótájékoztatón "minden jóérzésű magyar ember és országgyűlési képviselő figyelmébe" ajánlotta ezeket a sorokat.

Blaskó Péter kiállt Alföldi mellett

Alföldi Róbert nem kívánt válaszolni az újságírók kérdésére, azonban Blaskó Péter szót kért. A Kossuth-díjat Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozásul 2008-ban visszautasító színész, aki Az ember tragédiájá-ban az Urat játssza, elmondta, hogy bár sok mindenben nem értenek egyet Alföldi Róberttel, "igazságérzete hozta el", mert "most szólni kell". Szerinte a Nemzeti Színház "most ért el ahhoz a ponthoz, hogy az eddigi közös munka összeérett". Az ember tragédiája című előadást nagyon jónak tartja, szerinte igazolja őt a sok néző és a hosszú vastaps.

Blaskó szerint egy "elszólás" nem ok arra, hogy menesszék a Nemzeti igazgatóját, ezért e helyről kéri Réthelyi Miklós minisztert, hogy fontolja meg a kérdést. Alföldi Róbert távozása szerinte "lerombolná a Nemzeti eddigi ígéretes munkáját", és "kaotikus helyzet" alakulna ki. "Érthetetlennek tartom, hogy a parlamentben az ő elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől" - fogalmazott Blaskó. Szerinte az ügy "bocsánatkéréssel rendbe hozható", és "nem ok arra, hogy egy egy embert meghurcoljanak és megtörténhessen állásából való elmozdítása" (Alföldi Róbert nem kért bocsánatot a sajtótájékoztatón).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Alföldi Róbert igazgató Az ember tragédiája díszlete előtt tartotta a sajtótájékoztatót | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet"

A Nemzeti Színház körül kialakult botrányt ezúttal Alföldi Róbert egy mondata robbantotta ki. Sinkovits Szilvia, a Nemzeti 1 Televízió munkatársa Az ember tragédiája előadás római szín "orális jeleneté"-t hozta fel példának, mint provokatív és megosztó rendezést. A rendező a mű elolvasását ajánlotta az újságírónőnek. Mikor Sinkovits Szilvia erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?", Alföldi azt válaszolta, hogy "Meg bizony", majd hozzátette: "Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". (A felvételt itt megnézheti, a vonatkozó rész 5:00-nál kezdődik.)

Pörzse Sándor május 23-án erre a mondatra hivatkozva kérdezte meg újra a parlamentben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, hogy "meddig tűrik Alföldi ténykedését". "Ha bebizonyosodik, amit most említett, a színház vezetője méltatlanná válik egy nemzeti intézmény vezetésére" - válaszolta erre Réthelyi, aki bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és május 26-ra a minisztériumba rendelte Alföldi Róbertet.

Réthelyi korábban Alföldi pártjára állt

Pörzse Sándor egy héttel korábban, május 17-én is felvetette az országgyűlés előtt a Nemzeti Színház igazgatójának ügyét. Akkor Réthelyi Miklós a színigazgató pártjára állt. Pörzse Sándor Az ember tragédiája című előadás vitatott, orális szexre utaló jelenetének fekete-fehér fotóit felmutatva követelte Alföldi Róbert menesztését, majd azt kérdezte Réthelyi Miklóstól, hogy kinek akar megfelelni "Alföldi-ügyben". A miniszter erre azt felelte, elsősorban a miniszteri esküjének akar megfelelni. A miniszter elmondta, hogy látta Az ember tragédiája előadását, amely véleménye szerint nem volt botrányos: "Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam".

Fotó: Gordon Eszter (Nemzeti Színház)
László Zsolt Lucifer szerepében Az ember tragédiája című előadásban | Fotó: Gordon Eszter

Szőcs Géza kulturális államtitkár a botrányt keltő sajtótájékoztatón elhangzottak után azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy Alföldi most "nehezen védhetővé tette a saját helyzetét", annak ellenére, hogy Réthelyi "a végsőkig kitartott Alföldi Róbert mellett". Szőcs szerint Alföldi a május 20-i sajtótájékoztatón kimondta azt, ami először eszébe jutott, és ezt "nem lett volna szabad ebben a helyzetben". "Alföldi szavainak más a jelentése, ha azokat másutt és máskor mondja, mint ha 2011-ben Budapesten" - utalt Szőcs Géza az igazgató a Nemzeti 1 televíziónál dolgozó újságírónőnek adott válaszára. Az Alföldi körüli vita már egy éve tart, és eddig a "pozitív érvek" mindig erősebbek voltak - foglalta össze Szőcs Géza a történteket.

Más rendezők is alkalmasak igazgatónak

Ugyanakkor az MTI-nek május 24-én adott interjújában Szőcs Géza kulturális államtitkát azt hangsúlyozta, hogy "az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére". Elmondta: "úgy érzi, komolyra fordult a helyzet", szerinte "a mostani helyzet könnyen oda vezethet, hogy Alföldi Róbert nem maradhat a Nemzeti Színház élén". A Magyar Narancsnak adott korábbi interjúban Alföldi Róbert azt mondta, magától nem távozik a Nemzeti Színház éléről.

Forrás: MTI/Beliczay László
A Jobbik tavaly december 1-jei tüntetése

A Jobbik tavaly novemberben amiatt követelte a leváltását, mert Alföldi bérbe adta volna a román nagykövetségnek a Nemzeti színháztermét, hogy ott emlékezzenek meg Románia december 1-jei nemzeti ünnepéről, amely egyben Erdély elcsatolásának napja is. Emiatt Pörzse Sándor a leváltását követelte. Akkor a kormány nevében nyilatkozó Halász János politikai államtitkár azt a választ adta, "mindennek eljön az ideje", később pedig arról beszélt, hogy a kulcskérdés az, hogy ki készíti elő a következő színházi évadot.

A Hírszerző kereszténydemokrata forrásra hivatkozva azt írta kedden, hogy tavaly novemberben csak a diplomáciai súrlódástól tartó Külügyminisztérium közbenjárására nem váltották le Nemzeti Színházat a román nagykövetségnek bérbeadó igazgatót. Alföldi Róbert ügyéről három ember dönt, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, és Réthelyi Miklós" - mondta a Hírszerzőnek egy, a kulturális ügyekre rálátással bíró KDNP-s képviselő az után, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője hivatalába kérette Alföldi Róbertet.