Az orális szexről szóló mondata miatt támadások kereszttüzébe került Alföldi Róbert szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy "tiszta lelkiismerettel" megy meghallgatására csütörtökön Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez. Nem kért elnézést a kifogásolt mondatért, mivel szerinte nem történt verbális erőszak. Azt mondta, egyetlen dologban tévedett a múlt heti sajtótájékoztatón, Az ember tragédiája című dráma ugyanis nem 12 éveseknek való.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója szerda délelőtt rendkívül sajtótájékoztatón tartott, miután hétfőn Réthelyi Miklós kulturális ügyekért is felelős miniszter bejelentette, hogy csütörtökre vizsgálatra hívta be az igazgatót a múlt heti évadzáró sajtótájékoztatón elhangzottak ügyében, amelyen Alföldi Róbert egy újságírónőnek azt mondta: "önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében." Az igazgató úgy értékelte, az "orális" szó se nem obszcén, se nem trágár, és hangsúlyozta, az újságírónő használta először a kifejezést kérdésében.

"Egy élccel válaszoltam, abban a stílusban, ahogy az újságíró kérdezett" - fogalmazott Alföldi Róbert, majd kérte, hogy tanulmányozzák a válaszát az előadás ismeretében. Az előadásban ugyanis az igazgató szerint nem történik szexuális aktus, "ahogy semmilyen színházi előadásban sincs szexuális aktus" - mondta Alföldi. Hangsúlyozta, az idézett jelenetben a színészek fürdőruhában vannak, és a "fürdőruha eleve kizárja a szexuális aktust." Vagyis a "semmit kívántam az újságírónak" - értelmezte kijelentését az igazgató. "Senkit nem sértettem meg emberi méltóságában" - mondta Alföldi Róbert. (A Nemzeti 1 televízió múlt heti sajtótájékoztatón felszólaló újságírónője nem vett részt a mostani eseményen.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szerda délelőtt jóval több újságíró gyűlt össze, mint a múlt heti évadzáró sajtótájékoztatón | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Nem viselkedtem méltatlanul" - mondta Alföldi Róbert, és hangsúlyozta, tisztában van a Nemzeti Színház vezérigazgatói pozíciójával járó felelősséggel. Alföldi ugyanakkor azt mondta, elismeri, hogy tévedett a múlt heti sajtótájékoztatón, mikor közölte, hogy 12 éveseknek való az előadás. "Továbbra is fenntartom, hogy 12 évesek is eljöhetnek megnézni az előadást, csak nem fognak belőle érteni semmit" - utalt az igazgató arra, hogy Az ember tragédiája középiskolai tananyag. A Nemzeti Színház honlapján, illetve összes szóróanyagán 14 éven felülieknek ajánlják Az ember tragédiája című előadást.

Buzizó e-mailekből olvasott fel Alföldi

Alföldi Róbert elmondta, tiszta lelkiismerettel megy másnap a minisztériumba. "Nincs mitől félnem. Annak ellenére sem, hogy bizonyos politikai erők kulturális szabadságharcot hirdettek. Tiszta lelkiismerettel megyek holnap a miniszterhez" - fogalmazott.

Azt mondta, hogy független szakemberekből álló zsűri idén a Nemzeti Színháznak ítélte oda a legjobb márkának járó Superbrands-díjat, majd felolvasta Madách Imre Az ember tragédiája című drámájából a jobbikos Pörzse Sándor, illetve a Nemzeti 1 televízió újságírója által problémásnak ítélt részletet, a római színt, ezután a múlt pénteki évadzáró sajtótájékoztató jegyzőkönyvét olvasta fel az újságíróknak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PWNIHO5iNKgKRvIX

Nézze meg a sajtótájékoztatóról készült videóösszefoglalónkat!


Ezután Alföldi Róbert az elmúlt hét hónap személyét érintő politikai nyilatkozataiból, cikkeiből és a hozzá érkezett e-mailekből olvasott fel szemelvényeket. Idézte például Pörzse Sándor tavaly december 1-jén a Nemzeti Színház előtti jobbikos tüntetésén elhangzott szavait, mely szerint "brutális", ami a Nemzeti színpadán "az utóbbi nyolc (sic!) évben zajlik", hangsúlyával utalva a képviselő tévedésére, mivel ő 2008 óta tölti be a Nemzeti Színház igazgatójának tisztét.

A Nemzeti nézőterén összegyűlt újságírók részleteket hallhattak gyűlölködő e-mailekből, amelyekben az igazgatót a levélírók kiutasítják az országból, burkoltan gyilkossággal fenyegetőzve ("biztosan akad még egy-két töltény, amire az ön nevét írták"). "Húzz el magadtól a zsiráf haverjaid közé Izraelbe, ne várd meg, hogy felsegítsünk a vonatra. Jó utat, buzikám!" - hangzott az egyik e-mail. "Mikor követed már Daróczi D. (az öngyilkosságot elkövető egykori kormányszóvivő - a szerk.) példáját?" - kérdezte egy másik levélíró.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Alföldi Róbert közel fél óráig az őt sértegető nyilatkozatokból és e-mailekből olvasott fel  | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Alföldi emellett idézte Novák Előd több nyilatkozatát, amelyben a jobbikos képviselő "köcsög"-nek vagy "Robertá"-nak nevezi őt, illetve Pörzse Sándor jobbikos képviselőt, aki a parlamentben jelentette ki, hogy ha ő jelen lett volna a múlt heti sajtótájékoztatón, "kimosta volna" Alföldi száját, és "lehúzta volna a klotyón". Alföldi a sajtótájékoztatón "minden jóérzésű magyar ember és országgyűlési képviselő figyelmébe" ajánlotta ezeket a sorokat.

Blaskó Péter kiállt Alföldi mellett

Alföldi Róbert nem kívánt válaszolni az újságírók kérdésére, azonban Blaskó Péter szót kért. A Kossuth-díjat Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozásul 2008-ban visszautasító színész, aki Az ember tragédiájá-ban az Urat játssza, elmondta, hogy bár sok mindenben nem értenek egyet Alföldi Róberttel, "igazságérzete hozta el", mert "most szólni kell". Szerinte a Nemzeti Színház "most ért el ahhoz a ponthoz, hogy az eddigi közös munka összeérett". Az ember tragédiája című előadást nagyon jónak tartja, szerinte igazolja őt a sok néző és a hosszú vastaps.

Blaskó szerint egy "elszólás" nem ok arra, hogy menesszék a Nemzeti igazgatóját, ezért e helyről kéri Réthelyi Miklós minisztert, hogy fontolja meg a kérdést. Alföldi Róbert távozása szerinte "lerombolná a Nemzeti eddigi ígéretes munkáját", és "kaotikus helyzet" alakulna ki. "Érthetetlennek tartom, hogy a parlamentben az ő elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől" - fogalmazott Blaskó. Szerinte az ügy "bocsánatkéréssel rendbe hozható", és "nem ok arra, hogy egy egy embert meghurcoljanak és megtörténhessen állásából való elmozdítása" (Alföldi Róbert nem kért bocsánatot a sajtótájékoztatón). 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Alföldi Róbert igazgató Az ember tragédiája díszlete előtt tartotta a sajtótájékoztatót | Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet"

A Nemzeti Színház körül kialakult botrányt ezúttal Alföldi Róbert egy mondata robbantotta ki. Sinkovits Szilvia, a Nemzeti 1 Televízió munkatársa Az ember tragédiája előadás római szín "orális jeleneté"-t hozta fel példának, mint provokatív és megosztó rendezést. A rendező a mű elolvasását ajánlotta az újságírónőnek. Mikor Sinkovits Szilvia erre megkérdezte: "Ön ezt egy 12 évessel megnézetné?", Alföldi azt válaszolta, hogy "Meg bizony", majd hozzátette: "Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében". (A felvételt itt megnézheti, a vonatkozó rész 5:00-nál kezdődik.)

Pörzse Sándor május 23-án erre a mondatra hivatkozva kérdezte meg újra a parlamentben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, hogy "meddig tűrik Alföldi ténykedését". "Ha bebizonyosodik, amit most említett, a színház vezetője méltatlanná válik egy nemzeti intézmény vezetésére" - válaszolta erre Réthelyi, aki bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és május 26-ra a minisztériumba rendelte Alföldi Róbertet.

Réthelyi korábban Alföldi pártjára állt

Pörzse Sándor egy héttel korábban, május 17-én is felvetette az országgyűlés előtt a Nemzeti Színház igazgatójának ügyét. Akkor Réthelyi Miklós a színigazgató pártjára állt. Pörzse Sándor Az ember tragédiája című előadás vitatott, orális szexre utaló jelenetének fekete-fehér fotóit felmutatva követelte Alföldi Róbert menesztését, majd azt kérdezte Réthelyi Miklóstól, hogy kinek akar megfelelni "Alföldi-ügyben". A miniszter erre azt felelte, elsősorban a miniszteri esküjének akar megfelelni. A miniszter elmondta, hogy látta Az ember tragédiája előadását, amely véleménye szerint nem volt botrányos: "Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam".

Fotó: Gordon Eszter (Nemzeti Színház)
László Zsolt Lucifer szerepében Az ember tragédiája című előadásban | Fotó: Gordon Eszter

Szőcs Géza kulturális államtitkár a botrányt keltő sajtótájékoztatón elhangzottak után azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy Alföldi most "nehezen védhetővé tette a saját helyzetét", annak ellenére, hogy Réthelyi "a végsőkig kitartott Alföldi Róbert mellett". Szőcs szerint Alföldi a május 20-i sajtótájékoztatón kimondta azt, ami először eszébe jutott, és ezt "nem lett volna szabad ebben a helyzetben". "Alföldi szavainak más a jelentése, ha azokat másutt és máskor mondja, mint ha 2011-ben Budapesten" - utalt Szőcs Géza az igazgató a Nemzeti 1 televíziónál dolgozó újságírónőnek adott válaszára. Az Alföldi körüli vita már egy éve tart, és eddig a "pozitív érvek" mindig erősebbek voltak - foglalta össze Szőcs Géza a történteket.

Más rendezők is alkalmasak igazgatónak

Ugyanakkor az MTI-nek május 24-én adott interjújában Szőcs Géza kulturális államtitkát azt hangsúlyozta, hogy "az országban több olyan rendező van, aki alkalmas a Nemzeti Színház igazgatói posztjának betöltésére". Elmondta: "úgy érzi, komolyra fordult a helyzet", szerinte "a mostani helyzet könnyen oda vezethet, hogy Alföldi Róbert nem maradhat a Nemzeti Színház élén". A Magyar Narancsnak adott korábbi interjúban Alföldi Róbert azt mondta, magától nem távozik a Nemzeti Színház éléről.

Forrás: MTI/Beliczay László
A Jobbik tavaly december 1-jei tüntetése

A Jobbik tavaly novemberben amiatt követelte a leváltását, mert Alföldi bérbe adta volna a román nagykövetségnek a Nemzeti színháztermét, hogy ott emlékezzenek meg Románia december 1-jei nemzeti ünnepéről, amely egyben Erdély elcsatolásának napja is. Emiatt Pörzse Sándor a leváltását követelte. Akkor a kormány nevében nyilatkozó Halász János politikai államtitkár azt a választ adta, "mindennek eljön az ideje", később pedig arról beszélt, hogy a kulcskérdés az, hogy ki készíti elő a következő színházi évadot.

A Hírszerző kereszténydemokrata forrásra hivatkozva azt írta kedden, hogy tavaly novemberben csak a diplomáciai súrlódástól tartó Külügyminisztérium közbenjárására nem váltották le Nemzeti Színházat a román nagykövetségnek bérbeadó igazgatót. Alföldi Róbert ügyéről három ember dönt, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, és Réthelyi Miklós" - mondta a Hírszerzőnek egy, a kulturális ügyekre rálátással bíró KDNP-s képviselő az után, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője hivatalába kérette Alföldi Róbertet.