Vizsgálják az Orbánnal dacoló miniszter döntését

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kérése ellenére nevezte ki Horváth Ádámot az Operaház élére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, ezért a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint visszavonták a nevezést, és vizsgálják a kinevezés körülményeit. Orbán arra kérte kedden Réthelyit, várjon a kinevezéssel a soron következő kormányülésig.
Vágólapra másolva!

Később lesz döntés a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyéről - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóirodája szerda este, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium délutáni közleménye szerint Horváth Ádámot nevezték ki az intézet élére. A döntésnél arra hivatkoznak, hogy Réthelyi Miklós Orbán Viktor kérése ellenére nevezte ki Horváth Ádámot szerdán az Operaház élére.

"A kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt, tekintettel arra, hogy kormányülésen értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, ennek részeként a 2011. szeptember 2-ig kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is" - olvasható a közleményben.

A közleményben az olvasható, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem csak a miniszterelnöki döntés, hanem a június 10-i pályázati elbírálási határidő ellenére a hirdetett eredményt mai napon eredményt hirdetett. A Magyar Állami Operaházat eddig miniszteri biztosként irányító Horváth Ádámot nevezte ki az intézmény új főigazgatójává június 1-jei hatállyal Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium délutáni közleménye szerint Horváth Ádám kinevezése öt évre szólt volna. A KIM szerint Horváth Ádám miniszteri biztosként viheti tovább az Operaház vezetését.

A főigazgatói posztra öten pályáztak, közülük a pályázatokat elbíráló kilencfős szakmai bizottság döntő többséggel Horváth Ádámot javasolta a dalszínház élére. Az Operaházat tavaly szeptember óta miniszteri biztosként vezető Horváth Ádám és a pályázatáról az MTI-nek is nyilatkozó Harangozó Gyula táncművész mellett lapértesülések szerint Retkes Attila zenei újságíró, Aczél András rendező és L. Zsolt vegyészmérnök indult a főigazgatói posztért.