Elhunyt Komacu Szakjo japán sci-fi író

Vágólapra másolva!
Elhunyt Komacu Szakjo, a japán sci-fi irodalom legismertebb alakja, a műfaj egyik szigetországi meghonosítója. Leghíresebb regénye a természeti katasztrófák következtében a Csendes-óceánba süllyedő Japán elpusztulását írja le.
Vágólapra másolva!

Komacu Szakjót nyolcvanéves korában érte a halál kedden. Az író tüdőgyulladásban halt meg egy oszakai kórházban - jelentette csütörtökön a japán média.

Legismertebb regényét, melynek címe Nippon Csinbocu tucatnyi nyelvre fordították le, magyarul A sárkány halála címen jelent meg 1985-ben. A regény a földrengések, vulkánkitörések és cunami következtében a Csendes-óceánba süllyedő Japán elpusztulását írja le.

A katasztrófaregény 1973-ban jelent meg, és még abban az évben meg is filmesítették. A könyv több mint négymillió példányban kelt el csak Japánban, ahol gyakoriak a pusztító földrengések, mint amilyen volt a 21 ezer ember életét követelő és súlyos atomerőmű-balesetet előidéző március 11-i földrengés és szökőár volt.

Komacu a kiotói egyetemen szerzett diplomát, egy évig dolgozott egy gazdasági magazinnál, és forgatókönyveket írt filmvígjátékokhoz, mielőtt belevetette magát a tudományos-fantasztikus irodalomba. Nemzetközi vásárok és kiállítások - így az 1970-es oszakai világkiállítás - szervezésében is részt vett.

Háromhavonta megjelenő magazinja csütörtöki számában Komacu bevallotta, hogy szeretne addig élni, hogy láthassa, hová fejlődik Japán a március 11-i katasztrófa után. Azt mondta, nem kétséges, hogy hazája leküzdi a természeti csapás okozta válságot és képes lesz "megvalósítani egy utópiát".