"Csak a sikeres darabokat tartja meg Nemcsák"

Vágólapra másolva!
Elsőként a Nemcsák Károly felesége és annak lánya által igazgatott színházak vendégszerepelnek a Nemcsák vezetésével átalakuló József Attila Színházban. A színház saját repertoárjából maradnak a sikeres darabok, az azokban játszó színészekkel együtt. Bár a társulat tagjai szerint a többieknek szeptember elején vélhetően felmondanak, neveket egyelőre nem tudnak, ahogyan azt sem, hogy csak a színészek vagy velük együtt a háttérszemélyzet is érintett.
Vágólapra másolva!

Befogadó színház lesz a jövőben a József Attila színház, amelynek augusztus elsejével lett igazgatója Nemcsák Károly. "Elsőként a Soproni Petőfi Színházat és az óbudai székhelyű Turay Ida Színházat fogja vendégül látni, a tervek szerint őket követi majd több vidéki színház" - tudta meg az [origo] a társulat tagjaitól, akik a bizonytalan helyzet miatt nem akarták nevüket adni a cikkhez. A soproni Petőfi Színház igazgatója Nemcsák felesége, Darvasi Ilona. Ő volt korábban a Turay Ida Színház alapító igazgatója, amit jelenleg lánya, Darvasi Cecília igazgat.

A József Attila Színház igazgatói székére kiírt versenyben a pályázatra Nemcsák Károly feleségével közösen pályázott, majd nyert el. (Erről és az előzményekről bővebben itt.) Mivel az [origo]-nak Nemcsák hétfőn azt üzente, hogy egyelőre nem ad interjút, nem tudtuk tőle megérdezni, hogy miért éppen a felesége illetve annak lánya által vezetett társulatok meghívásával kezdi munkáját.

Elbocsátások, kevesebb színpadi jelenlét

A társulat egyik tagja szerint ő és kollégái szeptember elsejével elbúcsúznak alkalmazotti helyzetüktől és vállalkozói rendszerben, produkciókra szerződve folytatják tovább - ami egyébként a színházak jelentős részére jellemző -, a jelenlegi szerződéseket felbontják és Nemcsák új szerződéseket köt. De csak azokkal, akik maradnak: a társulat egyik tagja szerint ugyanis a "józsef attilások" közül azok folytatják tovább, akik a Nemcsák által kiválasztott darabokban szerepelnek.

A társulat információi szerint a jelenlegi repertoárból a rentábilis darabokat viszi tovább az igazgató. "Merőben racionális lesz ez a szelektálás, és nem szimpátia és nem is tehetség alapján fog történni" - kommentálta a döntést az egyik nyilatkozó. Bár neveket még nem tudnak, úgy gondolják, hogy a "megmaradók" nem azt fogják nehezményezni, hogy "átmennek vállalkozóba", hanem, hogy a vidéki színházak vendégjátéka miatt kevesebbet lesznek majd színpadon. Számításaik szerint a jelenlegihez képest kétharmaddal játszanak majd kevesebbet.

Csomós István főpolgármester-helyettes az [origo]-nak megerősítette, hogy valóban előfordulhatnak elbocsátások a József Attila Színházban. Mivel a tárgyalások még folynak, egyelőre nem tudja megmondani, hányan kapnak új szerződést, hány embert fog elküldeni az új igazgató és hogy azok színészek vagy a háttérszemélyzet tagjai. Nemcsák korábban az MTI-nek azt mondta, a jövő évadra 89 szerződést kötött az előző igazgató a színház munkatársaival, a csoportos létszámleépítés 59 dolgozót érint. Mint mondta, ez azonban nem jelenti azt, hogy közülük senki nem dolgozik tovább a színházban. Arra a kérdésre, hogy ki marad a színészek közül a József Attila Színházban, az igazgató így válaszolt: "azok, akik eddig játszottak az előadásokban, ha sikerül velük anyagilag is megegyezni, játszani fognak."

Nemcsák korábban azt is elmondta, hogy ősszel és tavasszal hozna létre újra saját előadást, amelynek szerepeit elsősorban a tavalyi évben a József Attila Színházban játszó színészkollégáira osztaná.

390 millióból rendezik

A főváros 390 millió forintot szán a József Attila Színház ügyeinek rendezésére, ebben az összegben a végkielégítések is benne vannak - mondta a Népszavának a főpolgármester-helyettes. A 390 millió a felső plafon, lehet, hogy ennyire nem lesz szükség - tette hozzá érdeklődésünkre Csomós. Ebből az összegből szerinte egyrészt a 120 milliós adósságát rendezi a színház, de ebből fizetik ki a végkielégítéseket, a már meglévő bérletek visszaváltását és a működést is. Mint mondta, ezt az összeget csak idén tudják biztosítani, jövőre már nem akarnak hasonló nagyságrendű pénzt költeni a József Attila Színházra.

Az [origo]-nak nyilatkozó társulati tag szerint "leginkább a kétségbeesés jellemző" jelenleg a József Attila Színház stábjára, mivel a közel egy éve tartó huzavona közben elhangzott ígéretek miatt mindenki bizakodott, hogy megmarad a munkája. "Miért nem mondták azt már márciusban, hogy befogadó színház lesz, mindenki keressen magának helyet? Szezonnyitáskor szinte már lehetetlen munkát találni" - kommentálta a döntést. Hozzátette: a színészek augusztusra nem kaptak fizetést, ennek pótlását szeptemberre ígérik.

Értesüléseink szerint Nemcsák Károly legközelebb hétfőn áll ki a társulat elé.