Nemcsák is a József Attila Színház deszkáira áll

Vágólapra másolva!
A József Attila Színház korábban repertoáron lévő előadásai közül négy-öt darab marad műsoron, a többit a vendégszínházak hozzák. A társulat tagjai szeptember 22-től folyamatosan megkapják felmondásukat illetve új szerződéseiket. Nemcsák Károly igazgató színészként is a deszkákra áll.
Vágólapra másolva!

A törvény által előírt tárgyalások és egyeztetések a dolgozókkal és a szakszervezettel is lezajlottak a József Attila Színházban - mondta Ráksi Katalin, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének ügyvezető titkára. Hétfőn délelőtt Nemcsák Károly igazgató és a csoportos létszámleépítéshez hívott ügyvéd tájékoztatót tartott a társulatnak, itt közölték, hogy a dolgozók szeptember 22-től folyamatosan megkapják felmondásukat, illetve új szerződéseiket. A színház igazgatóságának közlése szerint az eddigi társulat szinte minden tagját újra foglalkoztatják majd egyes produkciókban. A közleményből nem derült ki, hogy valóban 59 ember esik-e ki a színház alkalmazásából, ahogy erről korábban szó volt.

Ráksi szerint ha valaki úgy érzi, hogy nem az őt megillető juttatást kapja az elbocsátáskor, segítséget kérhet a Színházi Dolgozók Szakszervezetétől, és jogászaik a nem szakszervezeti tagok térítésmentes jogi védelmét is ellátják. A József Attila Színház társulata a nyarat részben abbéli aggodalmában töltötte, hogy a színház arculatának megváltozása után megmarad-e munkája. (Az előzményekről itt olvashat el mindent.)

Nemcsák is színpadra lép

Mint mondta, az igazgatóság közlése szerint a József Attila Színház október 1-jén mutatja be a Turay Ida Színház produkciójában készült előadást, Molnár Ferenc A doktor úr című vígjátékát; a darabban többek között Márton András, Piros Ildikó, Mikó István, Nemcsák Károly, Pásztor Erzsi, Magyar Tímea, Viczián Ottó és Benkő Péter szerepel, a játéktér és a rendezés Huszti Péter munkája.

Forrás: MTI/Vajda János
Nemcsák maga is színpadra áll (Korábbi kép a színészről)

Szintén a magánszínház produkciójában készült korábban Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című drámájának előadása, ennek bemutatóját november 12-re tervezik. Ebben az előadásban az eddigi társulat néhány tagja is szerepel: a szereposztásban Koncz Gábor, Viczián Ottó, Bregyán Péter, Magyar Tímea, Tóth Judit, Schnell Ádám, Kocsis Judit, Márkó Eszter és Ömböli Pál neve szerepel, a játéktér és a rendezés Csiszár Imre munkája.

A soproni színház két előadását is műsorra tűzik: Alekszej Arbuzov Kései találkozás című darabjának bemutatóját október 15-re tervezik, a Kerényi Imre által rendezett előadásban Piros Ildikó és Huszti Péter játszik.
Vajda Anikó-Németh Zoltán Nem tudok élni nélküled című musicaljét Egri Márta, Mikó István, Nyírő Bea, Sövegjártó Áron, Szabó Dávid, Benkő Péter és Győri Péter szereplésével mutatják be, az előadásban az Apostol együttes is fellép. A Böhm György rendezte produkció tervezett bemutatója december 17.

A fővárosi önkormányzat az adósságok rendezésére és a végkielégítések kifizetésére 393 millió forintot ígért a József Attila Színháznak, erről a közgyűlés augusztus végén dönt. Nemcsák Károly az MTI-nek azt mondta, szeretne az érdemi, művészi munkával foglalkozni, így egy ideig nem ad nyilatkozatot.