393 millió forintot kap adósságai rendezésére a József Attila Színház

Vágólapra másolva!
393 millió forintot utal át szeptember 20-ig a főváros a József Attila Színháznak, hogy ebből rendezze felhalmozódott adósságállományát - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A színházban hét főfoglalkozású dolgozó marad, a a létszámleépítésekre az összegből 104 millió forintot szánnak. A fel nem használt pénzt december 15-ig kell visszautalnia a színháznak.
Vágólapra másolva!

A József Attila Színház adósságállományának rendezésére, a felmentésekhez szükséges pénzügyi fedezet biztosítására összesen 393 millió forintot utal át szeptember 20-ig a főváros a teátrumnak. A színház adósságállományának kezelése érdekében szükséges intézkedésekről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés 18 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett fogadta el szerdán.

A döntésben szereplő 393 millió forintból - a korábbi igazgatói pályázati kiírásban is szereplő - 120 millió forint kamatmenetes kölcsön. A további 169 millió és a létszámleépítéshez kapcsolódó kiadásokra szánt 104 millió forintot pedig támogatásként bocsátja a színház rendelkezésre a fővárosi önkormányzat.

A határozat szerint a főváros legkésőbb szeptember 20-ig átutalja a színház számlájára a támogatási összeget, amelyről az ügyvezető november 30-ig tételesen elszámol, és a fel nem használt összeget december 15-ig visszautalja az önkormányzatnak.

A főpolgármester július végén nevezte ki a József Attila Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának a májusban kiírt pályázat győztesét, Nemcsák Károlyt. Mint az előterjesztésből kiderül, akkor egy megállapodás is született az új vezető és Tarlós István között. Ennek értelmében Nemcsák Károly áttekintette a színház tényleges adósságállományát, valamint felmérte a munkajogi és vállalkozási szerződéses állományt. Ennek alapján a társaság teljes, tényleges adósságállománya és a pályázati kiírásban foglaltaktól eltérő többletköltség összesen 289 millió forint. (Pályázatát Nemcsák nem hozta nyilvánosságra.)

A pályázati kiírásban meghatározott 120 millió forintos adósságállománnyal Nemcsák Károly már pályázatában jelezte, hogy ennek rendezését az önkormányzat által biztosított kamatmentes kölcsönből oldaná meg, 2012-ben 10 millió, 2013-ban 20 millió, 2014-ben 40 millió, 2015-ben 50 millió forintot törlesztve. Az ütemezés indoka, hogy idő kell a színház új arculatának, közönségbázisának megteremtéséhez. Az előterjesztés szerint a pályázati kiírásban szereplő 120 millió forinton felüli minden tartozás rendezése a tulajdonos fővárosi önkormányzat kompetenciájába tartozik.

A létszámcsökkentés fedezetének számításánál a 7 főfoglalkozású dolgozó feletti valamennyi, 82 munkavállaló szerződésének felbontásához kapcsolódó felmentési, végkielégítési összeg és az ehhez kapcsolódó járulék összege szerepel, amely összesen 104 millió forint.

A döntésben szereplő 169 millió és 104 millió forintot a tulajdonos a színház és az önkormányzat között fennálló közszolgáltatási szerződés alapján biztosítja a társaság számára.