Hát ez hogy kerül ide? - meghökkentő szobrok az utcákon

köztéri szobor szobrok
Vágólapra másolva!
Egy 37 négyzetméteres lakótelepi lakás alapján készített szobrot két fiatal magyar művész. A földbe ékelődő áttetsző színes kocka meglepő látvány hazánkban, pedig külföldön ennél jóval meglepőbb köztéri szobrokkal is lehet találkozni.
Vágólapra másolva!

A művészeti nyelv változása a szobrokon is rajta hagyta a nyomát, de maguk a városok is rászoktak, hogy divatos szobrászművészek megbízásával vagy meghökkentő köztéri alkotások elhelyezésével próbálják növelni turisztikai vonzerejüket. Húsz különleges szobor a világból.

20. Lufivirág, Jeff Koons, Berlin, 2009

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kalandor amerikai művész nemcsak arról nevezetes, hogy hihetetlen összegeket keres neopopnak nevezett giccsparádéjával, de arról is, hogy Cicciolina férje volt (ez az élmény művészetében is megjelenik). Színes lufiállataival több nagyvárosban is találkozni, a berlini a fontos közlekedési csomópontnak számító Potzdamer Platzon nyomul az ember arcába.

* * *

19. Mujkó, Kovács Balázs, Székesfehérvár, 2007

Magyarország nem bővelkedik jópofa köztéri szobrokban, de a székesfehérvári Kati néni és Mujkó bohóc sokak kedvencei. Kovács Balázs székesfehérvári művész alkotásai.

* * *

18. Felhőkapu (Cloud gate), Anish Kapoor, Chicago, 2006

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Formája miatt Babnak is szokták hívni a chicagóiak az indiai származású szobrász fémszobrát, amelynek érdekesen tükröződő felülete az amatőr fotósok és az esküvői párok kedvence. A chicagóiak 100 tonnás babszobra egy hatalmas parkban egy irodaház tövében foglal helyet, és állítólag a higany ihlette a formáját.

* * *

17. Közlekedési lámpafa, Pierre Vivant, London, 1998

Egy elpusztult platánfának állít emléket a francia Pierre Vivant fát formázó nyolcméteres közlekedési lámpája London Canary Wharf nevű forgalmas üzleti negyedében. Kezdetben sokan tiltakoztak, hogy a mű váltakozó fényei megzavarják az autósokat, de mostanra ez megváltozott. Egy 2005-ös közvéleménykutatás szerint ez a brit autósok kedvenc kereszteződése.

* * *

16. Örökké Marilyn, Seward Johnson, Chicago, 2011-2012

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Szexista, giccses, és semmi köze Chicagóhoz - sok helyi emiatt panaszkodik az idén nyáron Chicagóban felállított nyolcméteres alumínium Marilyn Monroe-szoborra, amely a színésznőt a Hétévi vágyakozás című Billy Wilder-filmből ismert pózban ábrázolja. Örülhetnek, a szobor csak 2012 tavaszáig marad. A szobrász specialitása egyébként, hogy ikonikus jeleneteket és szereplőket önt szobrokba: például a második világháborús fotó híres csókolózó párját, Grant Wood American Gothic című képéről a morcos házaspárt. Nézzen képeket a szoborról!

* * *

15. A végtelen érintése, efZámbó István, Szentendre, 1994

Váratlanul bukkan fel a szentendrei kanyarban az égre meredő női ujj, amely értelmezésével a legtöbb embernek gondja támad. A műcím segít, de mivel azt nem mindenki ismeri, így általában egy perverz vamp jut mindenki eszébe, aki éppen bemutat az autósoknak. Mi is csak nemrég tudtuk meg, hogy valójában mit szimbolizál. Elképesztő, hogy egy ennyire vagány szobor helyet kaphatott Magyarországon, ahol inkább a nemzeti tematika köszön vissza a köztéri alkotásokban.

* * *

14. Charles Joseph Latrobe szobra, Charles Robb, Melbourne

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A 19. századi ausztrál kormányzó büsztjét a róla elnevezett egyetem rendelte meg, de nem arra számítottak, amit végül kaptak. A művész a mellszobrot a talapzattal együtt a feje tetejére állította, hogy így fejezze ki: "az egyetemeknek ugyanígy kell az eszméket a fejük tetejére állítaniuk". A szobor azóta a város egy más pontjára került.

* * *

13. De Vaartkapoen, Tom Frantzen, Brüsszel, Belgium

Műveiben a belga szobrász a "zwanze"-nak nevezett (a hülyeség brabant nyelvjárásban) jellegzetes brüsszeli humort igyekszik visszaadni, amit szerinte leginkább az abszurd szürrealizmus jellemez. A mű címe (Vaartkapoen) a molenbeeki lakosokat jelenti (szó szerint "szemtelen csatorna", Molenbeek Amszterdam délkeleti része). A szoborcsoport a Tintin rajzolójának, Hergének a világát is megidézi a rendőr számán keresztül.

* * *

12. Hegedűs, ?, Amszterdam, 1991

Ennek a szobornak az az érdekessége, hogy nem lehet tudni, ki készítette. Amszterdam hivatala azt mondja, az alkotó egy orvos, aki szabadidejében művészkedik, de volt, aki a holland királynőt gyanította a rejtély mögött. A föld alól előbújó, elpusztíthatatlan hegedűs az amszterdami operaház előcsarnokában található, és a korábban élénk művészeti életet élő helyi zsidó közösséget idézi meg. Az ismeretlen művész egyébként sok más szobrot is készített a városba.

* * *

11. Szem, Tony Tasset, Chicago, 2000

Forrás: AFP
Forrás: AFP

"Meghagyom a kritikát azokra, akik értenek a művészethez, én csak annyit mondok, nekem a gigantikus szemgolyó mosolyt csalt az arcomra" - írta egy chicagói újságíró.

* * *

10. Választási ígéret (Wahlversprechen), Harrislee, Németország, 1994

A dán-német határon fekvő takaros kisváros egyik terén bronzszobrok hahotáznak: nevet a nagyothalló bácsi, a kendős néni, a kalapos nő, a gyerekek. A szoborcsoport címe nyilvánvalóvá teszi, miért.

* * *

9. Lógó férfi (Man Hanging Out), David Cerny, Prága, 1996

Jó lenne, ha nekünk is lenne egy olyan szemtelen és vicces szobrászunk, mint a cseheknek David Cerny. Ő az, aki emberi lábakon járó Trabantot álmodott egy kertbe , az ő kisbabái kúsznak fölfelé a prágai Zizkov tévétornyon, a pisilő srácokat formázó szökőkút is az ő műve a Kafka Múzeum előtt. Kiborította az európai országokat, ezenkívül étkezőasztalt helyezett egy buszmegálló tetejére, és kukucskálónyílással ellátott márványfeneket egy parkba. Nagy rajongói vagyunk Cerny művészetének, de kedvencünk a híres pszichoanalitikus, Sigmund Freud prágai szobra (Freud 83 éves korában öngyilkos lett).

* * *

8. Óriássellő, Oliver Voss, Hamburg, 2011

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sajnálhatják a hamburgiak, hogy csak tíz napra költözött az Alster-tóba a szexis kéttonnás hableány (augusztus 12-ig lehetett látni). A szobrot egy brit szépségipari cég rendelte a művésztől, a "fürdés művészeté"-t akarták reklámozni. http://goeurope.about.com/od/travelphotography/ig/Travel-Pictures/water-mobile-venus.htm Lehet, hogy innen vették az ötletet.

* * *

7. Orrszarvú, Stefano Bombardieri, Potzdam

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez a remek olasz művész különösképpen vonzódhat a nagy testekhez, ugyanis már egy szumóbirkózót és több cetet is megmintázott. Az orrszarvú a turisták kedvenc fotótémája.

* * *

6. Tollaslabda, Claes Oldenburg - Coosje Van Bruggen, Kansas City, 1994

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Claes Oldenburg svéd szobrász közönséges hétköznapi tárgyakat helyez a közterekre óriási méretűre felnagyítva. San Francisco közepére biztosítótűt állított, Philadelphiában ruhacsipesz hirdeti a nevét, a hollandiai Eindhovenben tekebábukat láthatunk tőle, egy kölni épület tetejére fagyit toccsantott tölcsérestül. Kedvencünk tőle a Kansas Cityben található négy darabos tollaslabda-szett, amelyet a városi múzeum előtti zöld gyepen szórt el festőien. A szobrok eleinte felzúdulást keltettek a helyiek körében, mostanra fontos nevezetesség lett belőlük.

* * *

5. Az ördög kiirtásának eszköze (Device to Root out Evil), Dennis Oppenheim, Calgary, 1997

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az idén elhunyt nagy hatású amerikai művész feje tetejére állított temploma először Vancouverben állt, de sokan úgy gondolták, sérti vallási érzékenységüket a mű, mások arra panaszkodik, elveszi előlük a kilátást. Végül a templomot Calgaryba toloncolták, ahol most is látható.

* * *

4. Cápa, John Buckley, Headington, 1986

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A tetőbe fúródó óriáscápát a ház tulajdonosa rendelte egy brit művésztől a Hirosimát és Nagaszakit sújtó atomtámadás 41-dik évfordulójára. Terve szerint a mű azt jelképezi, hogy bármelyik pillanatban lecsaphat otthonunkra egy váratlan támadás. A városi önkormányzat először el akarta távolíttatni a cápát, és felajánlotta, hogy a helyi uszodában biztosít helyet számára. A cápa maradt, és mára a város legnépszerűbb lakója lett: ünnepséget is szerveztek neki idén nyáron.

* * *

3. Néma forradalom, Jason deCaires Taylor, Cancun, Mexico, 2010

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A brit művész víz alatti szobrok készítésére specializálta magát, már elkészített egy egész tengeri szoborparkot Grenada partjainál, és most hasonlót épít Mexikóban. A fenti szoborcsoport is ott látható: négyszáz életnagyságú figurából áll, amelyek kilenc méter mélyen találhatók a víz színe alatt. Mivel Cancun népszerű búvárparadicsom, ezért művészetét nemcsak a halak csodálhatják.

* * *

2. Vagina, Tübingen

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nem tudtuk kideríteni, hogy ki, mikor és miért készítette ezt az alkotást, de hogy mit ábrázol, egyértelmű. Az óriás nemiszerv a tübingeni Mikrobiológiai Intézet előtt áll. A szobor kicsit zavarbaejtő, de a fényképezkedő turisták szeretnek belebújni.

* * *

1. A terhes Alison Lapper, Marc Quinn, London, 2005-2007

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A megdöbbentő márványszobor London egyik leghíresebb terén, a Trafalgar Square-en volt látható két éven át. Modellje Alison Lapper, a kar és lábak nélkül született képzőművész. A róla készült szobor nagy visszhangot váltott ki. Volt, aki elítélte azért, mert a mű a testi fogyatékosság sokkoló hatását lovagolja meg. Marc Quinn azt mondta, Nelson admirális a téren látható szobrára akart reflektálni. A karját vesztett tengerész a férfi hősiesség megtestesítője, az ő női párját akarta a szobrász megalkotni.