Ellenállók egyenes adásban: az ősz kulturális csúcspontjai

lenni vagy nem lenni vígszínház kern andrás fesztbaum béla
Vágólapra másolva!
Rudolf Péter pedofilt játszik, Kern András náci karszalagban pompázik, a legnagyobb magyar fotós képei végre Budapestre érkeznek, egyedülálló aranymúzeum nyílik az Andrássy úton, antiszemita perről készített előadást Mundruczó Kornél, Kepes András pedig regényt írt a 20. századról. Kezdődik a nyüzsgés a múzeumokban, a színházakban és könyvesboltokban is. Ezeket várjuk ősszel.
Vágólapra másolva!

Bizottság a Műcsarnokban (szept. 3. - nov. 13.)

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Újságcikkek, levelek, korabeli dokumentumok, plakátok, fényképek, kukucskálólyukakon át követhető interjúk, riportfilm mutatja be a nyolcvanas évek undergroundjának kultikus zenekarát a Műcsarnok nyolc teremből álló Sírba visztek című hatalmas kiállításán. A Bizottság triumvirátusának - ef Zámbó Istvánnak, feLugossy Lászlónak és Wahorn Andrásnak - régebbi és újabb képzőművészeti munkái is láthatók. (A képre kattintva megnézheti galériánkat a kiállításról!)

Jegy: 1900 Ft (elővételben 1520 Ft)

* * *

A kékszakállú herceg vára 3D-ben (szept. 7., 9. és 10.)

Forrás: AFP

3D-s vetítőtechnika alkalmazásával, virtuális díszletben adják elő három alkalommal Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és Ravel Bolero című művét a Magyar Állami Operaházban. Ez lesz a világon az első 3D-s operaprodukció, megtekintéséhez a nézők a 3D-s mozikhoz hasonlóan speciális szemüveget kapnak. A virtuális hátteret a Mátrix és a Dark City vizuális effektjein is dolgozó Andrew Quinn tervezte: Bartóknál egy szürreális hangulatú várat, Ravelnél absztrakt motívumokat láthatnak a nézők. (A képre kattintva további képeket láthat az előadásról!)

Jegy: 6000-28000 Ft

* * *

Sofi Oksanen a színházban (szept. 9-től)

Forrás: MTI

A magányos észt asszony gondjaiba veszi a menekülő lányt, de ahogy bizalmatlanul beszélgetnek, régi bűnök szivárognak vissza a múltból. A fiatal finn-észt írónő tavaly magyarul is megjelent Tisztogatás című sikerregényét (itt írtunk róla) idén két magyar színház is műsorra tűzi. A kaposvári Csiky Gergely Színház előadását Valló Péter rendezi, a két főszerepet benne az őszre festett hajú Takács Katalin és a csinos Grisnik Petra játssza. A Budapesti Kamaraszínházban december 11-én mutatják be a darabot Sopsits Árpád rendezésében, és szereposztás még nincs.

* * *

Édentől keletre - fotórealizmus Kelet-Európában (szept. 14. - jan. 15.)

Andrzej Sadowski: Csoportkép a sárga Renault-val, 1978

A fényképek élethűségével vetekedő fotórealista festmények divatja Amerikából indult útnak a 20. század közepén, hogy a vasfüggönyön túlra húszéves késéssel érkezzen meg. A Ludwig Múzeum Édentől keletre című kiállításán több mint tíz ország ötven művészének - többek közt Lakner Lászlónak, Méhes Lászlónak, Csernus Tibornak - művei mutatják be a különbséget a fotórealista festészet keleti és nyugati iránya között.

Jegyár: 1200 Ft

* * *

Nyílik a Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum (szept. 17.)

A Kogart ház szomszédságában nyílik meg az a magánalapítású múzeum, ahol a leggazdagabb magyarok idei listáján huszadik helyet elfoglaló műgyűjtő és diplomata, Zelnik István bocsátja közszemlére másfél milliárd forintra becsült dél-kelet ázsiai aranygyűjteményének ezer jelentősebb darabját. A Zelnik-kollekció egy részét már láthatta a közönség a Néprajzi Múzeumban rendezett Aranyba rejtett arcok című kiállításán. Az új kiállítóhely három emeleten mutatja be Indokína, a Khmer Birodalom, a tyám kultúra és a dél-kelet ázsiai fennsík kincseit.

Jegyár: 3350 Ft (internetes elővételben 3000 Ft)

* * *

Garaczi László új darabját mutatja be a KOMA (szept. 24.)

Négy éve a frissen végzett Koma társulat Garaczi László Plazma című darabjával robbant be a köztudatba. Most több eseménytelen év után egy új Garaczi-darabbal jelentkeznek. A tizedik gén című előadás a jelen Magyarországán játszódik, főszerepben egy tipródó fiatal hőssel, aki nem érti, hogy "mi a szerelem, mitől önsorsrontók a magyarok, és hogy hol úszott el az elmúlt húsz évben a normális élet lehetősége" - írja a színlap. Az előadásban a Koma régi gárdájából is sokan benne lesznek, a rendező Keszég László, a helyszín a Koma új, külvárosi bázisa (XV., Ady Endre u. 31-33).

* * *

André Kertész retrospektív a Nemzeti Múzeumban (szept. 29. - dec. 31.)

Forrás: AFP

Az ősz nagy szenzációja lesz a világhírű magyar fotós régóta várt életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlatot a párizsi Jeu de Paume rendezte, Svájc és Németország után érkezik utazókiállításként a magyar fővárosba. André Kertész a külföldre költöző nagy fotósnemzedék leghíresebbje volt, akinek pályáját kétszáz fénykép, valamint fotók és újságok mutatják be ezer négyzetméteren.

Jegyár: 1100 Ft

* * *

Társasjátékozás az aluljáróban (szept. 30. - okt. 2.)

A helyszínspecifikus színházi produkciókat bemutató Placcc fesztivál vendégeként érkezik a Nyugati téri aluljáróba a német Invisible Playground csapata, akiknek az a specialitásuk, hogy különféle játékokat találnak ki az adott köztérre szabva. Berlinben például kódmegtaláló kalandjátékot szerveztek egy többszintes metróállomáson, máshol járókelőkkel és walkie-talkiekkal Találd ki!-ztek. Lehet, hogy nálunk élőszereplős Ki nevet a végén!-t lehet majd játszani?

Jegyár: 2000 Ft

* * *

Nagy Zsolt a Nemzeti Színházban (szept. 30-tól)

Nagy Zsolt a Vizsga című filmben

Az ország egyik legnagyszerűbb férfiszínésze több év szabadúszás után idén a Nemzeti Színházba szerződött, és bár első nagyszínpadi szerepe kurta, így is érdemes figyelni rá. Az Alföldi Róbert rendezte Szent Johanna-előadásban a héten tíz hónapnyi börtönre ítélt Stohl András szerepét Szabó Kimmel Tamás veszi át. A hős Jeanne d'Arcot Bánfalvi Eszter játssza, aki korábban Lujza Millert alakította az Ármány és szerelem-ben

Jegyár: 1800-3800 Ft

* * *

Rettenetes retro a Design Héten (szept. 30. - okt. 30.)

A hagyományos októberi Design Hét idén is rengeteg kisebb-nagyobb programból tevődik össze, amelyből a legérdekesebbnek a jótékonysági lámpaárverés, a nagy retrókiállítás, a Kino moziba szervezett animációs nap, az USE unused csapatának bútorkollekció-bemutatója, a gombkészítő workshop és az Erzsébet téri Design Terminálban nyíló európai designbemutató tűnik.

* * *

William Kentridge videói a Szépművészeti Múzeumban (okt. 4.)

A világhírű dél-afrikai képzőművész filmes munkáiból október 4-én többet is levetít a múzeum. Ugyanezen a napon maga a művész is meglátogatja a kiállítást, és beszélgetésen vesz részt. Október 7-én és 8-án a Trafóban látható William Kentridge rendezésében a dél-afrikai Handspring Puppet Company Woyzeck on the Highveld című bábelőadása (a fenti kép az előadásból van).

A Kentridge-vetítés ingyenes, a bábelőadás 2800 Ft.

* * *

Második világháborús komédia a Vígszínházban (okt. 5-től)

Fotó: Vígszínház

Két évvel Charlie Chaplin A nagy diktátor-a után Ernst Lubitsch német emigráns rendező is elkészítette a maga fekete komédiáját a nácikról A csodálatos mandarin-t és a Ninocská-t jegyző Lengyel Menyhért forgatókönyve alapján. A Lenni vagy nem lenni Varsóban játszódik a nácik bevonulása után, ahol egy színészcsapat a lengyel ellenállókat védi egy német kém ármánykodásától (itt nézhet részletet az 1942-ben készült filmből). Ezt a történetet rendezi meg 2011 őszén Marton László a Vígben Lukács Sándor és Hegyi Barbara főszereplésével (képünkön Kern András és Fesztbaum Béla). Szerepcsere, beöltözés, móka, kacagás várható egy csomó remek karakterszínésszel.

Jegyár: 700 Ft-3800 Ft

* * *

Mucsi Zoltán az új Pintér Béla-előadásban (okt. 7-től)

Mucsi Zoltán a Nehéz című előadásban

A magyar valóságot groteszk módon ábrázoló Pintér Béla társulat Kaisers-TV Ungarn című új zenés előadásában az egyik 1849-es vértanú leánya megy vissza a szabadságharc idejébe, ahol az osztrák-magyar televízió munkatársaként elhelyezkedve rájön, nem volt olyan mártír az édesapja, mint hitte. Az előadásban a Pintér Béla Társulat állandó színészein kívül játszik még Mucsi Zoltán és Stefanovics Angéla is.

Jegyár: 2000 Ft

* * *

Mundruczó Kornél előadása a tiszaeszlári vérvádperről (okt. 10-11.)

Forrás: Schauspiel Hannover

Német színészekkel, Krúdy Gyula dokumentumregénye alapján vitte színre tavaly Mundruczó Kornél az 1883-as tiszaeszlári vérvádper történetét, amelyben a helybeli zsidókat vádolták meg egy keresztény cselédlány meggyilkolásával. A német kritikák dicsérték az előadás filmszerű, "komor és titokzatos" képeit. Mundruczó színházi rendezései mindig felkavaróak és elevenbe vágóak; A tiszaeszlári Solymosi Eszter is ilyennek ígérkezik.

Jegyár: 3000 Ft

* * *

Megjelenik Kepes András első regénye (okt. 12.)

A tévéműsoraival ismertté vált Kepes András hosszú visszavonultság után a 20. századon átívelő családregényt írt Tövispuszta címmel, amely még meg sem jelent, de már bestseller. A történet három család, egy földbirtokos-arisztokrata, egy szegényparaszti és egy falusi zsidó család egymásba fonódó sorsát kíséri végig az első világháborútól napjainkig.

Ár: 3499 Ft

* * *

Murakami Haruki: 1Q84 (okt. 20.)

Egyszerre fog megjelenni Murakami Haruki japán író várva várt háromkötetes nagy regényfolyamának első két része. Az 1Q84 hatalmas siker volt Japánban, nálunk az angol nyelvű kiadással egy időben jelenik meg. A cselekmény két szálon fut, az egyik főszereplő egy fiatal lány, a másik pedig egy srác, akiknek a története szép lassan összeér. (A harmadik részt az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra várhatjuk.)

* * *

Keresztes Tamás és Jordán Adél Ascher Tamás zenés Woyzeck-jében (nov. 4-től)

Ketten Az élet álom című előadásban


Ez az az előadás, amelynek őszi bemutatójáig számoljuk a napokat. Keresztes Tamás, akinek elsöprő tehetségéről tavaly mindenki meggyőződhetett a Cabaret-ban, most főszerepet játszik gyermeke anyjával, az ezer wattos kisugárzású Jordán Adéllal, mégpedig a Sydney-ben Cate Blanchettet rendező Ascher Tamás keze alatt, egy Tom Waits által hátborzongatóan megzenésített gyilkossági történetben (fent egy részlet belőle). Ráadásul az egyik mellékszerepben feltűnik Fekete Ernő.

Jegyár: 1700-3700 Ft

* * *

Rudolf Péter pedofil fotóst játszik (okt.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Cukorfalat című 2005-ös amerikai film izgalmas csavarokkal teli, pergő lélektani krimi volt egy idősebb férfi és egy kamaszlány vérre menő macska-egér játékáról. A sztorit a Csak szex és más semmi és a Kaméleon című filmeket rendező Goda Krisztina színpadra viszi Rudolf Péterrel és a kislányos arcú nemzetis színésznővel, Martinovics Dorinával.

* * *

René Magritte Bécsben (nov. 9-től)

Nemrégen siránkoztunk, hogy miért nem lehet kiállítást látni a belga szürrealista műveiből. Budapesten ugyan továbbra sem lehet, de háromórás vonatútra már igen. A bécsi Albertinában René Magritte több mint száz válogatott alkotása mutatja be az életművet.

Jegyár: 9,50 euró (kb. 2700 Ft)

* * *

Divatfotó régen és most (nov. 10-től)

Európa egyik legnagyobb divatfotó-magángyűjteménye, a Gundlach mutatkozik be ősszel a bécsi Kunsthalléban Richard Avedontól David Lachapelle-ig. Érdemes november 10-e után menni, mert akkor egy másik kiállítás nyílik mellette, amely a mai divatfotó trendjeit vizsgálja.