Stresszűző illatokkal kúrálják a múzeumi betegséget

Vágólapra másolva!
Fejre szerelhető aromaterápiás készülék segít túllendülni a csömörön és fáradtságon a Ludwig Múzeumban. A Téreltérítés munkacsoport Aromaguide nevű találmányát keddtől szombatig bárki kipróbálhatja.
Vágólapra másolva!

A Téreltérítés munkacsoport már több olyan projektet megvalósított, amely a képzőművészeti akció és a médiahack határán egyensúlyozva próbálta meg felhívni a figyelmet egy problémára. Így telepítettek a Blaha Lujza térre szmogreduktornak nevezett algatenyészetet, vagy állítottak mászófalat az Ernst Múzeum bejárata elé.

Mostani akciójukban a múzeumi élményt fokozzák aromaterápiás készülékkel, amelyet az illusztráció tanúsága szerint az audioguide-hoz vagy a bluetooth kihangosítókhoz hasonlóan lehet a fülre erősíteni. A készülék egy himalájai növény, a nárd feszültségoldó és görcsoldó hatású illóolaját tartalmazza. Az illat feladata az lenne, hogy csökkentse a múzeumi betegség tüneteit.

A múzeumi betegség valóban létezik, a szakemberek múzeumi fáradtságnak hívják, és általában olyan terekben jelentkezik, ahol hosszú ideig nem lehet leülni, megpihenni, illetve a kiállítás monoton. Létezik a Stendhal szindrómaként leírt betegség is (Firenze szindrómaként is emlegetik), amely szédüléssel, szapora pulzussal és akár hallucinációkkal is járhat, és nagy mennyiségű remekmű befogadásakor fordulhat elő érzékeny idegrendszerű embereknél.

A Téreltérítés munkacsoport a Sick Building Syndrome-nak nevezett tünetegyüttest kutatta a Ludwig Múzeum tereiben. Ezt a betegséget elsősorban hightech házak épülettechnológiai megoldásai váltják ki, a WHO 1984-es kutatása szerint az új épületek harminc százalékában előfordul, és általában a rossz levegő okozza. "A Téreltérítés a Lumúban azt vizsgálta, mi történik egy modern múzeumépületben, ahol koncentráltan találkoznak műtárgyakkal a látogatók, miközben számos szabályt kell betartaniuk: tilos enniük, inniuk, fotózniuk, dohányozniuk, hangosan beszélniük, ráadásul a teremőrök és kamerák révén folyamatosan megfigyelés alatt állnak" - mondta a projekt vezetője, Lakner Antal.

Százharminc önkéntes tesztelő szeptember folyamán egy-egy alaprajzot kapott a Ludwig Múzeum Helyszíni szemle című kiállításához, melyen apró színes pontokkal térben jelölhette érzéseit: melyik teremben, melyik műtárgy előtt érzett például katarzist, szorongást, feszélyezettséget vagy audiovizuális csömört. A tapasztalatok alapján kifejlesztett illatfülest szombatig lehet kipróbálni a Ludwig Múzeumban.

A Téreltérítés munkacsoport a Lakner Antal által a Budapesti Műszaki Egyetem építész diákjainak tartott térelméleti kurzusok hallgatóiból áll össze.