Az épületben működő éttermet üzemeltető Cortina Service Kft. lesz a Petőfi Csarnok új bérlője - döntött a főváros. A cégnek havi 1,6 millió forint plusz áfa bérleti díj ellenében kell biztosítania az ingatlan közművelődési funkcióit. Minderre csak akkor lesz lehetősége, ha a tulajdonos Zuglói Önkormányzat és a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány a bérleti szerződés megkötése előtt lemond előbérleti jogairól.

A Petőfi Csarnok éttermét jelenleg is működtető Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. lesz a kulturális központ új bérlője - erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A képviselők 23 igen vokssal, 1 tartózkodás mellett, 6 nem szavazat ellenében fogadták el az előterjesztést. A nemmel szavazó szocialista képviselők a bérleti díj összegét kifogásolták, a havi 1,6 millió forint plusz áfa összeget túl alacsonynak tartották. Az előterjesztés felhívja a figyelmet arra, hogy Zugló Önkormányzatának és a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnak mint tulajdonosoknak előbérleti joguk van, így a bérleti szerződés megkötése előtt a tulajdonosoknak le kell mondaniuk erről.

Mint az előterjesztésben olvasható, idén áprilisban hirdettek nyilvános pályázatot a jelenleg a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. használatában álló Petőfi Csarnok hasznosítására. A mellékletként csatolt jegyzőkönyv tanúsága szerint négyen tettek ajánlatot: a Cortina Service mellett a Györkefalvi és Társai Kft., a Dynamo kft., valamint a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Kérügma Kiadó Bt. alkotta konzorcium. A bíráló bizottság július 5-i ülésén a Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. pályázatát javasolta nyertesnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A cég pályázatában vállalta, hogy az ingatlan bérletéért havonta 1,6 millió forintot plusz áfát fizet, valamint megtartja az ingatlan közművelődési funkcióit. A vállalkozás emellett vállalta, hogy saját forrásai terhére felújítási és beruházási munkálatokat fog elvégezni 310 millió forint plusz áfa értékben. A bérleti díj mértéke az infláció mértékével emelkedik. A bérlő emellett köteles bruttó hatmillió forint összegű megszerzési díjat és hatmillió forint összegű óvadékot is fizetni. Az előterjesztés szerint a szerződés határozott időtartamra, tíz évre szól, ennek letelte előtt a jogviszony meghosszabbításáról a felek egyeztetést folytatnak majd.

A dokumentum szerint a bérleti szerződés előírja, hogy a pályázó csak kulturális, közművelődési célra, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatásokra használhatja az ingatlant. A bérlő így kötelezettséget vállal ifjúsági koncertek, klubok, népzenei találkozók, koncertek, családi programok, sport és szabadtéri rendezvények szervezésére.

A Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. pályázatában - amely az előterjesztés mellékleteként olvasható - a többi közt az szerepel, hogy a bérleti időszak első öt évében megvalósítanák a korszerűsítést. Terveik szerint még az idén felújítanák például a kazánházat, a szabadtéri mellékhelyiségeket, az irodákat és az előcsarnokot, ezen kívül modern művészöltözőket és kiszolgáló helyiségeket alakítanának ki. A következő évek tervei között teljes fűtéskorszerűsítés, egy új koncert- és rendezvényterem, ruhatárak kialakítása, valamint a teljes homlokzat felújítása szerepel.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a jelenlegi bérlő Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. munkatársai többségének szeptember közepén felmondott, az ügyvezető igazgató és néhány kollégája december végéig dolgozik az épületben.