Ketten a szakmai bizottság ellen: Eperjes, Nemcsák és Dörner harcai a kinevezésért

Nemcsák Károly, a József Attila színház igazgatója
Vágólapra másolva!
Fél év leforgása alatt két budapesti színház, a József Attila Színház és az Új Színház élére került új igazgató, előbbit Nemcsák Károly, utóbbit Dörner György vezeti majd - mindkét esetben a szakmai bizottság javaslatának ellenére, ezért a háttérben sokan politikai kinevezéseket sejtenek. A Győri Nemzeti Színháznál viszont éppen a köztudottan fideszes Eperjes Károly maradt alul. A színházi szakmában sokan éppen az ő bukásával magyarázzák a Dörner-Csurka páros októberi kinevezését.
Vágólapra másolva!

Júliusban Nemcsák Károlyt kérte fel Tarlós István főpolgármester a József Attila Színház vezetésére. Nemcsák a pályázatokat véleményező szakmai bizottság javaslata szerint 5:2 arányban maradt alul Horgas Péterrel szemben. Tarlós István főpolgármester ennek ellenére Nemcsákra bízta a színház vezetését augusztustól kezdődően öt évre.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a kinevezésről szóló közleményében azt írta, a szakmai szempontok tiszteletben tartása mellett pályázatában a színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó jelöltet nevezte ki Tarlós, mivel a jelenlegi anyagi feltételekkel a teátrum az ő elképzelései alapján működtethető. Nemcsák pályázata nem volt nyilvános, azóta sincs nyoma a színház honlapján.

Miután a színészt évek óta lehet látni fideszes rendezvényeken, a színház sorsáért aggódók rögtön politikai kinevezésről kezdtek beszélni. Idén május végén a színész például akkor hallatta véleményét, amikor Orbán Viktor a kormány egyéves munkáját értékelte a Millenárison. Az előadás után az [origo]-nak azt nyilatkozta, a kormány egyik legnagyobb teljesítménye, hogy megkeverte az állóvizet.

Azt is sokan furcsállották, hogy Nemcsák színházvezetői tapasztalatok híján landolt a József Attila Színház igazgatói székében. Ellenzői azt sem nézték jó szemmel, hogy közvetlen környezetében viszont sok az előkép: felesége, Darvasi Ilona és annak lánya, Darvasi Cecília is színházigazgató. Darvasi Ilona a soproni Petőfi Színházat vezeti, korábban pedig az óbudai székhelyű Turay Ida Színház alapító igazgatója volt, ezt jelenleg a lánya vezeti. A részben befogadó intézménnyé átalakult József Attila Színház már ebben az évadban vendégül látja a soproniakat. Az [origo] a nyáron többször megkereste Nemcsákot, aki nem válaszolt kérdéseinkre.

Eperjes esete Győrrel

Két hónappal az angyalföldi kinevezés előtt, május végén Eperjes Károly, az Új Színház művésze és a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója indult a Győri Nemzeti Színház igazgatói székéért. Pályázatát Oberfrank Péterrel, a veszprémi színház igazgatójának testvérével együtt adta be.

A győri közgyűlés egyhangúlag a másik pályázót, a színházat addig megbízott igazgatóként vezető Forgács Pétert választotta, akinek megbízatása július 1-jétől kezdve közel öt évre szól. Eperjes estében a megbízott szakmai bírálóbizottság a Kisalföld című lap szerint 7:1 arányban támogatta Forgács megválasztását.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Eperjes Károly Orbán Viktor mögött enyhén jobbra

Eperjest meglepte a fideszes vezetésű Győr döntése: közleményt adott ki, amelyben nehezményezte, hogy a Fidesz-KDNP által vezetett Győrben két küldött nem az ő pályázatukra adta szavazatát. "Vajon Szőcs Géza államtitkár küldötte akkor kire vagy hogy szavazott?" - tette fel a kérdést Eperjes. A szavazás arányát is vitatta, továbbá egyesek voksolási jogát is. Ő úgy tudta, hárman szavaztak rá, ezért a végeredmény szerinte 6:3 volt. Arról is írt, hogy Szikora János rendező nem is szavazhatott volna, hiszen a színművész közös munkahelyükön, az Új Színházban főrendező.

A befutó Forgács a döntés után a Kisalföldnek azzal kommentálta a végeredményt, hogy érzése szerint "az igazgatóválasztás során a szakmaiság győzött". Arra a kérdésre, hogy amikor meghallotta, hogy Eperjes Károly is elindul az igazgatói székért, átfutott-e a fején a politikai döntés lehetősége, Forgács így válaszolt: "bíztam abban végig, hogy a szakmai érvek győznek majd a pályázat elbírálásánál". Ezután visszakérdezett, hogy vajon miért jut az emberek eszébe, hogy ha Eperjes megpályáz egy posztot, akkor ott politikai döntés születhet?

Eperjes veresége után megfogalmazott - és fent idézett - közleménye akár a kérdésre adott válaszként is felfogható. A színész politikai elkötelezettsége egyébként is köztudott. Orbán Viktorral baráti viszonyban van, a Fidesz rendezvényeinek állandó vendége, az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz országos listáján indult, ahonnan országgyűlési mandátumot szerzett, majd egy hónappal később lemondott.

Dörner, az Új Színház és az elméletek

Az elszenvedett vereség után Eperjes visszatért az Új Színházba, ahol októberben a főpolgármester Dörner György színészt jelölte ki igazgatónak, és intendánsként mellé állította a 77 éves Csurka István író-politikust, a MIÉP elnökét. A duó kinevezése nagyobb meglepetést - és felhördülést - váltott ki, mint a négy hónappal korábbi angyalföldi döntés. Közrejátszott ebben, hogy Dörner - aki Bruce Willis és Michael Douglas mellett Eddie Murphyt is gyakran szinkronizálta - ismert szélsőséges nézeteiről, évek óta gyakori vendég a MIÉP és a Jobbik gyűlésein. A magyar színházi és kulturális élet számos tagja, illetve külföldi lapok és művészek is megfogalmazták tiltakozásukat a páros kinevezése ellen. A Magyar Színházi Társaság nyílt levelet írt Tarlósnak, aki a színházigazgatók tiltakozására reagálva visszautasította, hogy "politikai területszerzésből" nevezte volna ki Dörnert az Új Színház élére. A társaság vezetőjének, Csizmadia Tibornak a főpolgármester ezt válaszolta: "Ön szerint 'politikai célú területszerzés', hogy összesen két változtatást hajtottunk végre a színházak vezetésében?" - utalt a főpolgármester arra, hogy a többi budapesti színház vezetését nem bolygatta. (Nem sokkal kinevezése után az [origo] megkereste Dörner Györgyöt, de üzenetünkre nem reagált.)

Az ugyanakkor tény, hogy Nemcsák megbízásához hasonlóan a főváros ismét úgy nevezett ki színházigazgatót, hogy figyelmen kívül hagyta az általa felkért szakmai bírálóbizottság javaslatát. Eszerint ugyanis Dörner György pályázata 6:2 arányban maradt el a korábbi igazgatóéval, Márta Istvánéval szemben. Csiszár Imre rendező, akit Dörner György pályázatában a rendező tudta nélkül említett meg leendő munkatársai között, erről így beszélt a szinhaz.hu-nak: "Ezek szerint a kinevezők és a szakmai bizottság között antagonisztikus ellentét feszül. Ma az egész pályázati rendszer semmi másról nem szól, mint arról, hogy a döntnökök eltolják magukról a felelősséget. Mivel ezt teszik, nem tartják be a demokratikus játékszabályokat."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nemcsák Károly a Millenáris Teátrumban Orbán évértékelőjén (A Nemcsákról készült galériáért klikkeljen a fotóra!)

Márta István már a pályázat beadásnál nyilvánossá tette a szakmai részeket, míg Dörner György pályázata nem volt nyilvános - hamar kiszivárgott viszont, és elolvasható a neten. Csurka szerint Dörner pályázatának a lényege az, hogy a kortárs magyar dráma színháza lesz a jövő évadtól az Új Színház. Bérczes László rendező a színház.hu-nak erről azt mondta, hogy miután a két pályázat elolvasható a neten, "nincs ember a földön, aki ha csak a tényeket veszi figyelembe - politikai hovatartozástól függetlenül! - nem ugyanazt állapítja meg: Márta felkészült, Dörner felkészületlen".

Tapasztalat nélkül

Dörner György esete abban is hasonlít Nemcsákéra, hogy nincsenek vezetői tapasztalatai, nem igazgatott még színházat vagy bármilyen más intézményt. "Azt pedig tudni lehet, hogy Eperjes nagy barátja" - mondta Csáki Judit színikritikus, hozzátéve, hogy ez a színházi szakma előtt sem titok, ezért színházi berkekben Dörner kinevezését Eperjes győri bukásával hozzák összefüggésbe. "Eszerint Dörner azért kerülhetett az Új Színház élére, mert Eperjes elbukta Győrt. Szikora János, Márta István főrendezője, Eperjes munkatársa (lásd fentebb, a győri pályázatról szóló részt) is Eperjes ellen szavazott. Eperjes a hírek szerint ezt sérelmezte. Nagyon magabiztosan ment Győrbe, azt hitte, hogy beküldi a névjegyét, és ő lesz az igazgató" - mondta Csáki.

Színházi körökből azt is hallani lehetett, hogy Eperjes felindulva tért vissza Győrből az Új Színházba, ahol haragját Szikorán túl Márta Istvánra is kiterjesztette; és mindezek miatt "most vannak, akik úgy gondolják, hogy Dörner kinevezésének hátterében egyszerű pitiáner személyes bosszú áll" - foglalta össze a színházi szakma egy részének véleményét Csáki. Schilling Árpád rendező a Revizornak írt cikkében leszögezi: az biztos, "hogy Eperjes Károly, a győri színházi pályázat nagy vesztese, marad" az Új Színházban.

Forrás: MTI/Beliczay László
A magyar színészválogatott az Elektromos Sportcsarnokban (Nemcsák a labdával, mögötte Eperjes)

A Dörner-Csurka kinevezés keltette hullámok mindenesetre nem csillapodnak: továbbra is a magyarázatokat keresi a színházi szakma. Az egyik elképzelés szintén politikai okokat sejt a háttérben, mely szerint itt nem is Dörneren, hanem Csurka kinevezésén van a hangsúly. Az Új Színház intendánsává kinevezett Csurka a legutóbbi választásokon ugyanis nem a Jobbikot, hanem a Fideszt támogatta, ezért sokak szerint most benyújtotta a számlát. Schilling a már említett cikkben erről ezt írja: "Persze van ennek a mai dúlásnak némi pozitív hozadéka is. A színházi szakma folyton sodródó, a politikai tektonikát általában csak lekövetni igyekvő korifeusainak egy része most hirtelen észbe kapott, és reagált. Pedig nem történt más, csak amit Vidnyánszky Attila már hónapokkal ezelőtt nyilvánvalóvá tett, amikor dölyfösen és cinikusan közölte: az inga most kileng a másik irányba is (Vidnyánszky ingás metaforája egy korábbi interjúnkban hangzott el, amelyet az idei POSZT alatt készítettünk vele. Az interjút itt lehet elolvasni.) Kellett kapnia szolgálataiért egy színházat a szélsőjobbnak is. Megkapták."