Dörnerék leváltását kéri a Német Színművészeti Akadémia

Vágólapra másolva!
A Német Színművészeti Akadémia tiltakozik az Új Színháznál történt kinevezések ellen és nehezményezi, hogy a német kormány valamint az EU is hallgat az ügyben. Azt kérik Tarlós Istvántól, hogy vonja vissza Dörner és Csurka kinevezését.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatban szólította fel Budapest főpolgármesterét a Német Színművészeti Akadémia az Új Színháznál történt kinevezések visszavonására. A darmstadti székhelyű akadémia honlapján közzétett nyilatkozat felhívja a német kormányt: "Ne engedje, hogy Magyarország tovább távolodjon az Európai Unió alapvető elveitől".

A szöveg "a második világháború utáni, európai történelemben egyedülálló és eddig elképzelhetetlen eseménynek" nevezi, hogy Tarlós István döntése nyomán "a bevallottan antiszemita és szélsőjobboldali" Csurka István és "elvbarátja, a szélsőjobboldali" Dörner György kerül az Új Színház élésre.

Mint írják, az önkényes tett, amellyel Tarlós a javaslatot tevő bizottság akarata ellen cselekedett, az Orbán-kormány egy újabb jelzéseként értelmezhető, amely Magyarországot egy "rendkívül elgondolkodtató politikai jövőbe akarja vezetni". Szerintük az Új Színház esete a már elindult vélemény-nyilvánítás korlátozására vonatkozó újabb próbálkozás.

Az írás nehezményezi, hogy az EU hallgat az ügyben, "A 2000-es, osztrák Schüssel-Haider kormánykoalíciót ért EU-szankciók okai utólag ártatlannak tűnnek összehasonlítva azzal, ami jelenleg Magyarországon történik és vélhetően továbbra is fenyeget."

Az 1956-ban alapított akadémia jelenleg 350 tagot számlál, saját leírása szerint egy olyan reprezentatív intézmény, melynek tagjai az előadó művészet valamennyi területéről érkeztek. Első elnöke Erwin Piscator német színházigazgató, rendező volt.

(A tiltakozó nyilatkozatot itt tudja németül elolvasni.)