Tarlós figyelmeztette Csurkát egy cikke miatt

Vágólapra másolva!
Az Új Színház új igazgatója, Dörner György igazgatói kinevezését veszélyeztetik a "politikai kultúrával nem összeegyeztethető" nyilatkozatok - közölte Csurka Istvánnal, Dörner leendő intendánsával Tarlós István, Budapest főpolgármesetere. Tarlós egy Magyar Fórumban megjelent cikke miatt figyelmeztette a MIÉP elnökét.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól - derült ki a főpolgármesteri hivatalnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményéből.

"Csurka úrnak a közelmúltban megjelent írása" miatt volt szükség erre a lépésre - válaszolta az MTI érdeklődésére hétfőn a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága, utalva Csurka Istvánnak a Magyar Fórum című lapban Ascher Café címmel megjelent írására. Tarlós István úgy fogalmazott, ilyen jellegű nyilatkozataival Csurka István "veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését.

A Miep.hu-n itt olvasható cikkben Csurka egyebek mellett azt írja, "az Ascher Café mindent ellopott, felélt, off-shore-okba helyezett, a Kajmán-szigetekre vagy Ciprusra telepített. Ez a kis sziget tudvalévően azzal is kitűnik Izraelhez való közelsége folytán, hogy nem lehet tudni, mi benne ciprusi és mi zsidó".

Dörner György színművész Csurka István drámaíróval, a MIÉP pártelnökével közösen nyújtott be pályázatot az Új Színház vezetésére, és Tarlós István, a Márta István jelenlegi igazgatót támogató szakmai bizottság ajánlása ellenére, 2012. február 1-jével őt nevezte ki a színház élére.

A döntést sokan - köztük hazai és külföldi szakmai szervezetek és intézmények - bírálták, a kinevezés ellen tüntetés zajlott, petíció született. Sajtóhírek szerint több író - így Závada Pál és Szakonyi Károly - jelezte, nem szeretné, ha a színház az ő darabjaikat játszaná. Ugyanígy nyilatkoztak Sütő András és Sarkadi Imre örökösei.

Tarlós István a Hír TV Rájátszás című szerdai műsorában Dörner György intendánsáról, Csurka Istvánról azt mondta, hogy ha nem politikusként, hanem drámaíróként gondolunk rá, akkor kijelenthető, hogy "korunk egyik legnagyobb drámaírója".