"A kormány logikájába illő megaprojekt" - Baán László a Múzeumi negyedről egy angol lapnak

Vágólapra másolva!
Tökéletesen beleillik a kormány logikájába, hogy egy ilyen kulturális megaprojektbe kezdjen a költségvetési megszorítások kellős közepén - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója a londoni The Art Newspapernek. Mint hozzátette, a beruházás fontos szimbolikus üzenetet hordoz. A lap szerint a Múzeumi negyed költségeinek előteremtése a Baán előtt álló egyik legnagyobb kihívás.
Vágólapra másolva!

Nagy terjedelemben foglalkozik a londoni The Art Newspaper a budapesti Szépművészeti Múzeum eddig elért eredményeivel és a tervezett budapesti Múzeumi negyed megépítésével. A világ egyik vezető múzeumi-művészeti lapjának legfrissebb számában idén már másodszor írnak Baán László főigazgató terveiről. A cikk címe az alcímmel együtt terjedelmes: Budapest "mega-projekt": dacolva a krízissel. A kormány a múzeumi főigazgatót bízza meg a 150 millió eurós Múzeumi negyed terveinek felügyeletével.

Az írás első részében a Szépművészeti Múzeum elmúlt években tapasztalható, nemzetközi szempontból is figyelemreméltó fejlődését taglalja, bemutatva az intézmény dinamikus modernizációját, de a cikk kitér a nehézségekre és a megfogalmazott kritikára is.

A Richard Unwin által jegyzett írás a meghiúsult térszín alatti bővítésről és az azzal kapcsolatos ellenvéleményekről is szót ejt, idézve Baán László főigazgatót: "Ha bármilyen kapcsolat is volt a kormány (a bővítést leállító) akkori döntése és a tiltakozások között, akkor hálásak lehetünk az ellenzőknek, hiszen a maguk módján hozzájárultak a múzeum fejlesztésére irányuló sokkal nagyobb volumenű és összetettebb projekt megvalósulásához." - utal Baán a múzeumi negyed létrehozására vonatkozó mostani kormánydöntésekre.

A tervezett Múzeumi negyedről a szerző azt írja, hogy a főigazgató-kormánybiztos tervei szerint szükség lenne egyesíteni a magyar és a nemzetközi gyűjteményeket, ami a Magyar Nemzeti Galériának a Szépművészetibe való beolvadását jelenti. A főigazgató szerint az új múzeum negyed Budapest jövőbeni vitalitásának kulturális és gazdasági motorjaként is funkcionál majd.

Beleillik a kormány logikájába

Arra felvetésre, hogy a nagyléptékű elképzelések esetleg gazdasági nehézségesekbe ütközhetnek, Baán azt mondta: "Miniszterelnökünk különösen kedveli a nem konvencionális megoldásokat, mert meggyőződése, hogy csak az új megközelítések kínálhatnak kiutat a krízisből. Így azután tökéletesen beleillik a kormány logikájába, hogy egy ilyen emblematikus jelentőségű kulturális megaprojektbe kezdjen, az általános költségvetési megszorítások kellős közepén: egy olyanba, amely, belső értékén túl, egy rendkívül fontos szimbolikus üzenetet is hordoz - még fontosabb egy olyan időben építeni, amikor senki sem hiszi, hogy lehetséges."

A Múzeumi negyed költségeinek előteremtése továbbra is a Baán előtt álló egyik legnagyobb kihívás - írja a lap. Mint a legtöbb európai múzeum, a Szépművészeti is kevesebb állami támogatást kapott a gazdasági válság idején. A múzeum állami támogatása 2006 óta összesen 20 százalékkal lett kevesebb (kb. 700 000 euró) és 2012-ig újabb megszorítások várhatók a 3 millió euróhoz képest, amit jelenleg kap az államtól. Baán azonban - mint a cikk írja - biztos abban, hogy elképzelései megvalósulnak és a kulturális negyed megszületik.