Csak nevében jelent konkurenciát a Váci utca túloldalán lévő Jégbüfének a Jégbár. Utóbbiban ugyanis a tulaj teljesen komolyan vette a nevet, és az egész helyiséget fagyott állapotú vízzel szerelte fel. Az egy hónapja nyitva tartó intézmény elsőnek hirdeti magát Magyarországon, eldobható jégpoharakat használ, a belépő mellé pedig poncsót ad. A berendezés azonban három hónap alatt elpárolog, ha nem figyelnek.

"Nézd már, megint van jégverem" - mutatott rá a feltűnő üzletre egy idősebb hölgy novemberben. A kirakatban látható jégtömbök azonban nem igaziak. Ellentétben azokkal, amelyek a bárban vannak. Belül a falakat körbe jégtömbök borítják, ha a berendezésből letörnek egy darabot, vizet használnak pillanatragasztónak. A takarítást előbb jégtömbök tologatásával végzik és csak azután jön a seprű és a porszívó, a dekorációt láncfűrész és vasaló váltogatott használatával alakítják ki.

Egész évben mínuszok

November elején nyílt meg az országban önmagát elsőként hirdető Jégbár, amelynek falában hét tonna jég van, és további hat a díszítésként szolgáló szobrokban. Az elmúlt egy hónapban nagyrészt külföldiek látogatták, a teremben 15-20 ember fér el. Ők állhatnak, illetve a textíliával borított jégtömbökön vagy a jégkanapén ücsöröghetnek. Hiába az állandó mínusz 10 fok körüli hőmérséklet, három hónap alatt elpárolog a berendezés, ezért évente többször cserélni kell.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Magyar motívumok jégből (További fotóért klikkeljen!)

A Lánchíd oroszlánjának kicsinyített mása, jégből készült hídpillér, emberalak jégbe faragva - ha nem lennének az egyértelmű magyar motívumok és a szponzor-vodkára utaló sok díszítőelem, mintha egy lappföldi gyerekkönyv elevenedne meg: inni csak jégből készült pohárból lehet, jégpultra támaszkodva vagy jégülőkén ülve. Az alkotásokat M. Tóth Zoltán jégszobrász készíti hűtött kispesti műhelyében. Ő a szakmájában világbajnok, annak érdekében pedig, hogy a szobrok felülete szép fényes legyen, vasalót használ.

Könnyen megfagyhat a lé

Bár a tulajdonos többször is hangsúlyozza, hogy ez inkább egy galéria, semmint egy kocsma, a kereskedelmi jelleg nyilvánvaló: a betérők rendre fogyasztanak valamit (egy koktél ára eleve benne van a napközben 2100, este 3000 forintos belépőben), amit ha nem alkoholos, érdemes egyszerre felhajtani, a bent lévő mínuszokban ugyanis könnyen megfagyhat a lé vagy a beleszórt gyümölcs.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Itt nem lehet vizezni az alkoholt" - tréfálkozik a víz fagyáspontjával a pultban álló férfi, és a "biomosogatás" trükkjét is megmutatja: minden egyes használt jégpoharat - amelyet a jégszobrász egyenként alakít ki esztergagéppel - lendületesen dob a kukába. Szombatonként táncolnak is a vendégek, és a vendéglátó-ipari jelleget erősíti a hangszórókból szóló diszkórepertoár is, többek között Katy Perry és Lady Gaga dalai szólnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Termókabátban jégpohárral (További fotókért klikkeljen a képre!)

Belépés előtt a vendég termóból készült kapucnis poncsót kap, "az alaszkai és szibériai turisták nem kértek pluszkabátot, a panamaiak pedig itt láttak először jégtömböket" - erősíti meg az éghajlatokkal összefüggő kliséket a bár vezetője, Klima Dénes. Az itallapon Globális felmelegedés, Eszkimó csókja, Jéghegylakó vagy Jegesmedve lehelete fantázianevű koktélok találhatók, a pultos ruhája belülről fűtött.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Harrison Ford a Birodalom visszavág című filmből, amit a tulajdonos állítása szerint George Lucastól vett (Klikkeljen!)

Idővel majd kiderül, hogy a magyar közönséget mennyire fogja bevonzani a hűtött szórakozóhely, mindenesetre nehéz elképzelni, hogy valaki hetente visszatérő törzsvendégként támassza a pultot. És mivel hasonló bár akad a világ több pontján is, a tulajdonos a kiállított jégszobrokkal igyekszik hangsúlyozni a helyi jelleget, ami felkeltheti a turisták érdeklődését, de a helyiekét nem feltétlenül. Mint mondja, az elmúlt hónapban 2400 látogató fordult meg náluk, ami reményei szerint csak nőni fog, különösen, ahogy emelkedik a hőmérséklet.  

Noha a kabátunk fölé húzott termóponcsó valamennyire kényelmessé teszi a bent töltött időt, de a plusz 5 fokos decemberi utca azért megkönnyebbülés.