Összehengergetve - így költözködött a gigantikus Munkácsy-kép

Vágólapra másolva!
Január eleje óta a Magyar Nemzeti Galériában látható Munkácsy Mihály Honfoglalás című képe, amely a Parlamentből költözött át a Várba. Mivel közel hatvan éven át állt egy helyen a gigantikus - majdnem 14 méter hosszú és 4 és fél méter széles kép -, először el kellett dönteni, hogy egyáltalán leszedhető-e. Aztán összehengerítették.  
Vágólapra másolva!
Miután szállításra alkalmasnak találták a Munkácsy-festményt, szétszedték az úgynevezett vakrámát, amely hátul merevíti a vásznat, és megjelölték, hogy utána összerakható legyen. A vásznat felgöngyölítették, a festményt kamionnal vitték át a Várba, ott összetekerve kézben cipelték fel a lépcsőn. A Nemzeti Galériában először a vakrámát rakták össze, úgy, hogy utána visszabontható és újra összeszerelhető legyen. Erre milliméter pontosan feszítették fel a vásznat, amely arccal lefelé feküdt a földön egy fólián. Ehhez a lépéshez tizenöt ember összehangolt munkájára volt szükség, ahogy ahhoz is, hogy a vászon mindenütt feszüljön. Amikor ez megvolt, az egészet felhúzatták, és elhelyezték a falon. Kicsit restaurálták, javítgatták a képet, legvégül a világítást állították be.
(További infó itt, a napokon át tartó költözködésről Makói Juhász István, a Nemzeti Galéria osztályvezető főrestaurátora készített videót.)