Ismét kinyitnák a százéves budapesti házakat

Vágólapra másolva!
Olyan százéves házban élő lakók és lakóközösségek jelentkezését várják, akik csatlakozni szeretnének a Budapest100 programhoz. Április 21-22-én ismét100 éves budapesti épületek mutatkoznak be az érdeklődők előtt. Tavaly 17 ezer ember sétálta végig az öreg házakat. 
Vágólapra másolva!

2011 áprilisában 50 budapesti épületben - a lakóházak mellett egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben - látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók. A kétnapos rendezvény alatt városszerte közel 17 000 városlakó fordult meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon) és nem várt lelkesedés övezte a programokat. (A százéves házak lakóival készült riportunkat itt olvashatják, erre pedig egy videó a rendezvényről.)

A program idén is folytatódik, a szervezők szeretnék, ha 2012. április 21-22-én minél több, idén 100 éves budapesti épület mutatkozna be az érdeklődők előtt. "Jelenleg 260 olyan épületről tudunk, amely százéves születésnapját ünnepli idén, de a lista korántsem teljes, biztos, hogy bővítésre, kiigazításra szorul, ehhez is várjuk az érintett lakók segítségét. Az általunk felkutatott születésnaposok listája megtalálható a program honlapján" - olvasható a szervezők közleményében.

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK - Kortárs Építészeti Központ.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egy nyolcadik kerületi száz éves ház egyik lakója 2011-ben

"Örülnénk, ha a lakók valamilyen - akár csak jelképes formában - megajándékoznák születésnapos lakóházukat. Ha erre a hétvégére elkészülne valami, akár közös munkával, az épületekben: újrafestenék a korlátokat, rendbe raknák a postaládákat; vagy történne valami szokatlan: zene, alkalmai kórus szólna, filmeket vetítenének, főznének valamit az udvaron" - írják a szervezők.

A lakók/lakóközösségek e-mailen jelentkezhetnek: [email protected]