Csurkáról neveznék el az Új Színházat

Vágólapra másolva!
Egy petíció megalkotói azt szeretnék, hogy a jövőben Csurka István nevét viselje az Új Színház, melynek a szombaton elhunyt író-politikus lett volna az intendánsa. Az Új Színház vezetősége bejelentette, nem kívánja megtenni ezt a lépést. Két új igazolás már biztos: Gregor Bernadett és Koncz Gábor érkezett a február elsejével új vezetéssel működő teátrumba.
Vágólapra másolva!

Új állampolgári kezdeményezés indult, amely azt szorgalmazza, hogy az Új Színházat nevezzék át Csurka István színházra. A ötletnek a szinhaz.hu szerint számos támogatója van. Pozsgai Zsolt főrendező, az Új Színház második embere a hírre reagálva azonban közölte, az Új Színház vezetősége nagyra értékeli azt az állampolgári kezdeményezést, de ezt a lépést nem kívánja megtenni - olvasható a szinhaz.hu oldalán.

"Csurka István halálával nem változik a koncepciónk, sőt megerősít minket abban, hogy tovább haladjunk az úton. Hamarosan bemutatjuk új drámáját, A hatodik koporsót és Az írószövetségek harcát is" - szögezte le Dörner György Csurka István halála után.

A szombaton elhunyt Csurka István irodalmi munkásságát elsősorban drámaíróként folytatta. A családjában ezzel nem volt egyedül: Csurka Péter újságíró fia és Csurka László színművész bátyja volt. Kritikusai szerint íróként sikeresebb volt, mint politikusként.

A Karinthy Márton által vezetett Karinthy Színház az egyetlen olyan budapesti színház, ahol jelenleg Csurka-darabot játszanak. A színházvezető az [origo]-nak szombaton az mondta: "a sors tragikuma, iróniája, hogy a szomorú eset után, csak többek között ez a mű, az Eredeti helyszín marad meg", a közönség fogja megítélni annak a sikerét. Karinthy Márton az Eredeti helyszín mellett a Dagonyázás, a Hét tonna dollár, a Deficit, a Döglött aknák és a Házmestersirató című Csurka-művet is jónak tartja. "Ha elmúlik a politikai indíttatású hisztéria, akkor ezek a művek - mondjuk tíz év múlva - bekerülhetnek az irodalomtörténetbe" - mondta az [origo]-nak Karinthy.

Ahogy korábban megírtuk, a társulattól biztosan megválik Gáspár Sándor és Pokorny Lia. Mint a szinhaz.hu megtudta, az érkezők között van Gregor Bernadett és Koncz Gábor.