Ausztráliában mutatják be Mundruczó prostis darabját

Vágólapra másolva!
"Az állami tévé ugyanolyan lett, mint amilyen a kommunizmus alatt volt" - mondta Mundruczó Kornél a Sidney Morning Herald című lap internetes kiadásában a Nehéz istennek lenni című drámájának bemutatója előtt. A darabnak helyt adó ausztrál fesztiváligazgató a helyi konzervatívok felháborodásától tart. A rendező a magyar politikából fakadó általános depresszióról beszélt az ausztrál lapnak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Mundruczó Kornél Hard To Be a God (Nehéz istennek lenni, ismertetőnk és kritikánk itt olvasható) című darabját az ausztrál Adelaide Fesztiválon mutatják be március 8-14 között. A Sidney Morning Herald című lap előzetesben ír a drámáról, melyről összefoglalóan kijelenti, hogy az előadás a kelet-európai szexkereskedelem témáját járja körül. Hardcore, nehéz és extrém - ezeket a jelzőket idézi a cikk a darabról megfogalmazott európai véleményekből. A cikk szerzője szerint a darab mély romlottságot ábrázol. Paul Grabowsky fesztiváligazgató szerint a darab könyörtelenül és kegyetlenül mutatja be a kelet-európai szex-kereskedelem és szélsőjobboldali pártok tevékenységét. Emiatt az igazgató arra számít, hogy a helyi konzervatívoknál majd kivágja a biztosítékot.

A rendezőt telefonon kereste meg az ausztrál lap Budapesten. Mundruczó egyetért azzal, hogy ez egy "brutális világ brutális ábrázolása", hozzátéve, hogy mindenki tudja, hogy itt szerepeket játszanak és ez csupán illúzió. Mundruczó azt is elmondta, hogy az ember a hírekben hasonló képekkel találkozik. "Rengeteg hamis vért használunk. Ami inkább hiperrealis, mint simán realista. Olyan, mint a mozi, ami mindig hamis" - mondta a darabról.

A darabot magyarul játsszák majd angol felirattal, premierje 2010-ben volt a Brüsszeli fesztiválon, és egész Európát végigturnézta. A lap arról is ír, hogy Mundruczó reményei szerint jövő nyáron Budapesten újraéleszti a darabot.

Az interjúban a rendező elmondja, hogy húszezer magyar nő dolgozik prostituáltként külföldön, "és ezt a témát azonnal megértik Európában, mivel ez egy mindenkit érintő probléma (...). Ez ugyanolyan legalizált rabszolgaság, mint ami a középkorban volt" - magyarázta. Mivel először mutatják be a darabot Európán kívül, érdeklődve várja, mennyire univerzális.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Jelenet a darabból

Széles körben terjed a depresszió

Mundruczó arról is beszélt a lapnak, hogy a filmkészítés számára arra jó, hogy megkönnyebbüljön általa a jobboldali magyar kormány tevékenysége közben. A cikk ezután kitér arra, hogy "a magyar kormány masszív kétharmados többséggel nyert és ezzel leváltotta népszerűtlen baloldali elődjét. Így Orbán Viktor konzervatív miniszterelnöknek lehetőséget kapott arra, hogy megváltoztassa az alkotmányt. Mundruczó szerint ez ahhoz vezetett, hogy bevezessék a keresztény ideológiát az oktatási rendszerbe, és az alkotmányba belevegyék azt a tételt, amelynek értelmében a magzati élet a fogantatás pillanatától védelmet élvez."

"Az állami tévé ugyanolyan lett, mint amilyen a kommunizmus alatt volt, csak éppen a politikai helyzet ellentétes" - magyarázta a rendező lapnak. "Mindenki tudja, hogy ez szörnyű, de mindenkit lefoglalnak a hétköznapok. Ez nagyon cinikus a kormány részéről, aminek az eredménye a széles körben elterjedt depresszió" - mondta a Sidney Morning Heraldnak a filmrendező.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Másik jelenet a darabból (A darabról készült többi képet itt tudja megnézni.)