Kossuth-díjat kapott Ákos, Demjén és Balázs Péter is

Vágólapra másolva!
Csoóri Sándor költő és Vizi E. Szilveszter megkapta a legmagasabb kulturális- és tudományos díjat, az állam elismerte Balázs Péter és Reviczky Gábor, Ákos és Demjén Ferenc munkásságát is. A Parlamentben kiosztották a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, és az értük járó 8 és fél millió forintos jutalmakat.
Vágólapra másolva!

A Parlamentben szerdán adták át a Kossuth-, illetve a Széchenyi-díjakat. Csoóri Sándor költő Kossuth-, Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke pedig Széchenyi-nagydíjat kapott, előbbi azonban váratlan balesete miatt nem tudta azt átvenni szerdán.

Kossuth-díjat kapott Balázs Péter Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója; Dárday István Balázs Béla-díjas filmrendező; Demjén Ferenc előadóművész; Fekete György Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész; Harangozó Gyula György balettművész, koreográfus; Kelemen Barnabás Liszt Ferenc-díjas hegedűművész; Kovács Ákos előadóművész; Miklósa Erika Liszt Ferenc-díjas operaénekes; Pásztor Erzsi Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész; Piros Ildikó, a Soproni Petőfi Színház Jászai Mari-díjas színművésze; Reviczky Gábor, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze; Sebő Ferenc Állami-díjas zeneszerző; Somogyi Győző Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész; Székely László Jászai Mari-díjas díszlettervező; Szentandrássy István festőművész; Vasadi Péter József Attila-díjas költő; Vukán György Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző.

Forrás: MTI/Soós Lajos
A díjakat a köztársasági elnök adta át, a kormányfő és a házelnök társaságában


Széchenyi-díjat kapott Arató Péter és Fritz József akadémikus, a Műegyetem tanszékvezetői; Gonda János Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zenetörténész; Harmathy Attila akadémikus, volt alkotmánybíró; Horváth Dezső fizikus; Kollár László vegyész; Kondorosi Éva, a Humán Biotechnológiai és Bioenergiai Intézet igazgatója; Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész, Miskolczy Ambrus, a történelemtudomány doktora; Nusser Zoltán kutató; Rihmer Zoltán pszichiáter; Róna-Tas András akadémikus; Rosivall László orvos-kutató; Szemerédi Endre matematikus; Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja; Zalai Ernő akadémikus, a Budapesti Corvinus Egyetem Matematikai Közgazdaságtan és Gazdaságelemzés Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

A Kossuth- és Széchényi díjakkal egy bronzból készült szobor, oklevél, jelvény és 8 és fél millió forint jutalom jár. A nagydíjasok ennek kétszeresét, 17 millió forintot kapnak.

"Úgy érzem, hogy annak a folyamatos munkának az elismeréseképpen kaptam ezt a megtisztelő kitüntetést, amelyet már több mint negyven éve végzek színészként, másrészt többirányú tevékenységemnek köszönhetem, annak, hogy rendezőként és mint a szolnoki Szigligeti Színház vezetője is dolgozom" - mondta a Kossuth-díjról Balázs Péter.

Demjén Ferenc az MTI-nek azt mondta: "Nem számítottam erre, bár az is igaz, hogy az én korosztályomból sokan kaptak már Kossuth-díjat. Rendkívül megtisztelő, és valahol talán azt is jelenti, hogy a kultúra végleg befogadta a könnyűzenei műfajt". "Megtisztelőnek tartom, hogy relatíve fiatalon ítélték nekem a Kossuth-díjat, különösen olyan nagyok után, mint Cseh Tamás vagy Presser Gábor" - mondta Kovács Ákos, aki 43 évesen kapta meg a kitüntetést.

Egy magyar tudós számára a legeslegnagyobb dolog elnyerni az egyébként igen ritkán adományozott Széchenyi-nagydíjat - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvos, kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke feleségével (balra) és a friss Kossuth-díjas Piros Ildikó színművésszel

A szakmai munkám iránti megbecsülés kifejezésének tekinthetem a Széchenyi-díjat - hangsúlyozta Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész. Miskolczy Ambrus erdélyi születésű történész "már kívánta" a Széchenyi-díjat, mert ezzel - mint mondta - Hobo (Földes László) előadóművész nyomdokaiba léphet.