Pozsgai Zsolt főrendező nem lát esélyt arra, hogy náluk maradjon a Kossuth-díjas színész, aki a Blikk szerint egyre kevésbé érezte már jól magát a társulatnál, noha korábban lobbizott Dörner György igazgatói pályázata mellett.

Elhagyja az Új Színház társulatát Eperjes Károly, noha a Kossuth-díjas színművész baráti kapcsolatot ápol Dörner Györggyel, a színház új igazgatójával - írta keddi számában a Blikk. A művésznek március 31-ig kell ugyan választ adnia, távozik-e a társulattól, ám a lap szerint Pozsgai Zsolt főrendező nem lát esélyt arra, hogy náluk maradjon a Kossuth-díjas színész.

A cikk felidézi, színházi berkekben nyílt titok, hogy Eperjes volt az, aki lobbizott Dörner György pályázata mellett. Az írás szerint Eperjes Károly egyre kevésbé érezte már jól magát az Új Színházban. Komoly feltételekhez kötötte azt, hogy szerződést hosszabbítson. Mivel ezt nem tolerálta az új vezetés, úgy döntött, hogy a szezon végén elhagyja a társulatot.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő informátor arról számolt be, hogy Eperjes Károly csak három rendezővel hajlandó együtt dolgozni, és azért távozik, mert nem velük dolgoznak. A lapnak egy informátor azt mondta, Eperjes művészeti tanácsadó a veszprémi színházban, és ott dolgozik majd teljes állásban.

A Blikk megkérdezte Eperjes Károlyt is arról: igaz-e, hogy azért nem hosszabbítja meg a szerződését, mert csak három rendezőt fogad el. "Még nem tartunk ott, hogy erről beszéljek. Nincs kiforrva ez a helyzet, ezért ezzel kapcsolatban nincs mit mondanom" - közölte a lappal Eperjes Károly.

A Színház.hu-nak az ügyről Pozsgai Zsolt azt mondta: "Eperjes Károly március 31-ig eldöntheti, hogy marad-e az Új Színházban. Azt szeretnénk, ha nálunk is dolgozna, gondolkodunk benne. Való igaz, hogy ajánlottunk számára olyan szerepet és olyan rendezőt, akiben nem bízik. Én nagyon szeretném, ha fiatal rendezőkkel dolgozna együtt, akik esetleg megújulást hozhatnak az ő színészi pályáján. Viszont egy Kossuth-díjas művészről beszélünk, tehát azt gondolom, eldöntheti, kivel szeretne együttműködni. Ha találunk rá módot, akkor az Új Színházban újra láthatják majd. Nálunk bármikor nyitott kapukat dönget."

Pozsgai Zsolt azt is közölte: a héten mutatják be Kodolányi János Földindulás című darabját, próbálják Páskándi Vendégség-ét, április elején még két magyar mű olvasópróbájára kerül sor. Előkészületben van az őszi Nyírő-bemutató, majd Jókai, Wass Albert kerül sorra. "Ebben a programban Eperjes Károlynak nagyon is lenne méltó feladat, sőt, annak örülnék, ha ő is segítene választani. Illyés Gyulától Tamási Áronon át akár Sárospataky Istvánig bőven akad főszerep az ő személyiségére, színészetére" - közölte még a Színház.hu-val a főrendező.

Dörner György február elsején vette át az Új Színház vezetését Márta Istvántól. Ahogy korábban megírtuk, a társulattól biztosan megválik Gáspár Sándor és Pokorny Lia. Az érkezők között van Gregor Bernadett és Koncz Gábor.