Nem vihetik el a Nemzeti Galéria képeit a végrehajtók

Vágólapra másolva!
Nem akaszthatnak le a végrehajtók csak úgy egy Munkácsyt vagy Szinyei Merse-képet a Magyar Nemzeti Galéria faláról, még akkor sem, ha a múzeum évek óta nem rendezte a tartozásait. A műkincsek a nemzeti vagyon részét képezi, törvény védi őket. 
Vágólapra másolva!

Nem hurcolhatják el a Magyar Nemzeti Galéria egyetlen képét sem a végrehajtók, mivel a nemzeti vagyon részét képező, törvény által védett kulturális örökségi értékekről van szó. Állami tulajdonban álló műkincseket nem lehet lefoglalni - erősítette meg a Kossuth rádió által megkérdezett jogi szakértő is ezt az információt. A Galériában a múlt héten járt végrehajtó, aki azonban csak tárgyalásokat folytatott.

A Népszava korábban azt írta, hogy a Nemzeti Galériának harminc napja van arra, hogy kiegyenlítse a tartozását, különben a végrehajtók akár Csontváry, Szinyei Merse, Munkácsy képeit is leakaszthatják a falakról a tartozás miatt. Ahogy az [origo] korábban megírta, az MNG-nek 150 millió forint tartozása van, a végrehajtási eljárást az egyik beszállító kérte, amelynek 20 millió forinttal tartozik az intézmény.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Munkácsy Honfoglalását már csak azért sem lenne egyszerű leakasztani az MNG faláról, mert 15 méter hosszú és nem is csak egy szög tartja

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a héten keresi a megoldást, hogy miképp rendezze a tartozásokat.