Paul McCartney csatasorba állítja Natalie Portmant és Johnny Deppet, Norah Jones titokzatos és gyönyörű, Drake-ről kiderül, hogy zsidó, plusz még Kalocsán forgatott nemzetközi őrület és francia orgia. Tizennyolc éven felülieknek.

Paul McCartney: My Valentine

A lassan hetvenéves McCartney Kisses On The Bottom című, harmincas és negyvenes éveket visszasíró, főként feldolgozásokat tartalmazó lemezén az egyik saját szerzemény a My Valentine volt.

Az ehhez készült egyszerű, fekete-fehér klipet maga McCartney rendezte, és két világsztárt sikerült megnyernie hozzá: Natalie Portman és a felvételen gitározó Johnny Depp is mutogatja el benne a dal szövegét hallássérülteknek. (Van olyan verzió, ahol csak Depp illetve csak Portman szerepel.)

Norah Jones: Happy Pills

Isaiah Seret már korábban is rendezett remek történetmesélős videókat (például Raphael Saadiq részére), most pedig az alternatív rockos lemezt ígérő, Danger Mouse-szal és Beckkel is dolgozó Norah Jonesnak is csinált egyet.

A Happy Pills összevissza ugrál az idősíkok között, és csak a legvégére áll össze a kép, de akkor mindent meg fogunk érteni. Egyébként elegáns, a negyvenes-ötvenes éveket idéző klip, Norah Jones pedig talán minden korábbinál gyönyörűbb benne.

Drake ft. Lil' Wayne: HYFR

Drake-ről, korunk egyik legnagyobb hiphop/r&b sztárjáról kevesen tudják, hogy anyai ágon zsidó, pedig még bar micvája is volt, amit most a szintén kanadai rendező, Director X újra megidézett a HYFR (Hell Ya Fucking Right) klipjében.

Mivel alapjában nem tudok sokat a bar micváról, ez alapján a klip alapján azt gondolnám, hogy egy őrületesen bombajó buli az egész, noha ez nyilván erős túlzás.

Jack White: Sixteen Saltines

A jövő héten jelenik meg Jack White első albuma a White Stripes feloszlása után, Blunderbuss címmel, és most meg is lehet már hallgatni az egészet az iTunes oldalán. Ráadásul van hozzá már videoklip is, nem is akármilyen!

Az apokalipszis utáni káoszban a jelek szerint a gyerekek vették át az uralmat, és magát Jacket sem kímélik. A klip már most nyilvánvalóan az év legtöbbet emlegetett videói között lesz majd, és még egy jó pont a rendezőnek, AG Rojasnak, aki nemrég a Spiritualizednek rendezett egy brutálisan jó klipet, tavaly meg az évvégi válogatásunkba is bekerült a Chase & Status és Tinie Tempah közös számához készült videójával.

Simian Mobile Disco: Seraphim

Unpatterns címmel jön majd jövő hónapban a brit electro-house duó új albuma, és a lemez első klipjét Aoife McArdle rendezte. A klipben szereplő emberek kényszeresen és hosszan kapcsolgatják a villanyt (ez kiskoromban például rám is jellemző volt), az indokoltnál sokkal többször mosdanak, minden nap rituálészerűen lefotózzák a saját tűzhelyüket és megőrülnek, ha a könyveik gerince nincs milliméterre pontosan sorba rendezve.

Az ő betegségük neve OCD (Obszesszív-kompulzív megbetegedés), és tudomásunk szerint ez az első videoklip, amit ennek szenteltek, és abban pedig biztosak vagyunk, hogy a kényszerbetegség még sosem tűnt ennyire kúlnak!

Van She: Idea Of Happiness

A hosszabb szünet után újra előkerülő ausztrál elektropop zenekar visszatérő klipjének számunkra az lehet a legfőbb érdekessége, hogy Magyarországon, Kalocsán forgatták, és Andreas Nilsson rendező ráadásul Speaket, a világhírű magyar rappert szerette volna felkérni főszereplőnek.

Ez sajnos nem jött össze, úgyhogy a klip főszereplője a német String Emil lett, aki amolyan netes híresség, és egy szál tangában idétlenkedik, néhány hasonlóan idióta figura társaságában. Nilsson hajlamos zseniálisan agyament klipeket is készíteni, ezen viszont látszik, hogy egy-két nap alatt dobták össze - úgy látszik, azért az improvizáláshoz ő még jelenleg kevés.

Sébastien Tellier: Cochon Ville

A szexőrült francia popsztárt a magyarok leginkább a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválról ismerhetik, az új lemeze első klipjét pedig már bemutattuk januárban.

A Cochon Ville az előzőnél sokkal tovább megy, és Tellier egy szabályos orgia kellős közepén lép fel zenekarával: a nettó pornográfiánál csak egy fokkal szolidabb klipet Alex Courtés rendezte, és helyenként még akár szellemesnek is nevezhetnénk, de szigorúan csak tizennyolc éven felüliek nézzék meg.

Ákos: Előkelő idegen

Íme Ákos visszatér a kályhához, esetében a szintipophoz: az Előkelő idegen hangzása a Bonanza Banzait idézi, a klipet pedig Ákos rendezte, az épp széteső Kálloy Molnár Péter főszereplésével.

A videó külön érdekessége nem is az, hogy a Kossuth-díjas Művész játssza a pizzafutárt, hanem az, hogy feltűnik benne Ákos két kislánya is.

Amber Smith feat. Hodosi Enikő: Faster Than The Speed Of Light

Tudta-e a kedves olvasó, hogy Hodosi Enikő, a Neo énekesnője mellett létezik egy Hodosy Enikő nevű fotós is? Én bevallom, nem tudtam, viszont remek ötletnek tartom, hogy ő rendezte a Hodosi Enikőt is felvonultató új Amber Smith-single klipjét.

A rendező le sem tagadhatná, hogy fotós: a klip ugyanis különféle fényeffektekkel játszik, miközben Poniklo Imre és Hodosi Enikő valahol a távoli jövőben futnak össze egy űrkorszaki szobában.

Empty Music: Detach

Hajós Kristóf és az ausztrál Scott Dann duója, az Empty Music új klipjét nem ajánljuk a narratív, akciódús klipek szerelmeseinek.

Ellenben azoknak, akik élnek-halnak az olyan videókért, amelyben a főhős egy kádban alszik és aztán atlétatrikóban énekel, a Detach klipje maga lehet a mennyország.