A függetlenségről szónokoltak a BBC versenyén induló magyar diákok

Vágólapra másolva!
Lasancz Eszter nyerte a BBC, az ESU és az [origo] közös retorikai versenyét. A szombati eseményen, két kategóriában induló diákok érveltek angolul egy általuk választott témában, többek között a Facebook kapcsolatteremtő és -romboló hatásáról, az alkohol és drogok csoportképző, káros voltáról, illetve a számítógépes játékok nyelvtanulásban érzékelhető jótékony hatásáról. A nyertes Londonba utazik a nemzetközi döntőre.  
Vágólapra másolva!

Április 28-án másodszor került sor a Magyar Telekom Székház épületében a nemzetközi retorikai verseny magyar fordulójára, amelyet az English Speaking Unionnal (ESU) közösen, az [origo] támogatásával valósított meg a BBC. A verseny során az indulóknak öt percben, angolul kellett érvelnie megadott témákban, ezt követően pedig válaszolniuk kellett a közönség és a zsűri kérdéseire. A BBC ezzel a versennyel kívánja népszerűsíteni az angol nyelvet, illetve felhívni a figyelmet annak fontosságára.

A verseny úgy tűnik elérte a célját, hiszen a 16 és 20 év közötti versenyzők bemutatkozó kisfilmjeikben mind említették motivációik között, hogy idegen nyelven érvelni angol anyanyelvű zsűri előtt kihívást jelentett számukra. A versenyzők junior es senior kategóriában indulhattak. Utóbbi kategória győztese lehetőséget kapott arra, hogy a verseny londoni döntőjében képviselje Magyarországot.

A verseny délelőtti szakaszában a junior kategóriában induló versenyzők beszédeit hallgatta végig a közönség és a zsűri. A témameghatározás és az időkeret a két korcsoportban azonos volt, azonban junior korcsoportban nem hirdettek helyezéseket, csak a kategória legjobb négy versenyzőjét jutalmazták könyvjutalommal. A verseny fővárosi helyszínére csak úgy, mint senior kategóriában, két selejtező - egy iskolai es egy regionális - forduló után jutottak be a versenyzők.

Délután került sor a senior kategória meghallgatására. "A felkészülésem tulajdonképpen annyiból állt, hogy miután megkaptuk a lehetséges témák listáját, megírtam a beszédemet, majd többeknek is elmondtam, hogy kellően izgalmas-e. A versenyt nagyon fontosnak tartom, mert meg kell adni annak a nyilvánosságot, hogy milyen fontos manapság a megfelelő szóbeli megnyilvánulás" - mondta a verseny előtt az [origo]-nak Palasik Robert, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. A versenyzők jellemzően személyes életükben tapasztalt élményekkel körvonalazták az általuk választott problémakört, majd kifejtettek véleményüket ezzel kapcsolatban. Szó esett a Facebook kapcsolatteremtő és -romboló hatásáról, az alkohol és drogok csoportképző voltáról, az olimpiai játékok gazdasági és lelki hatásairól, illetve még a számítógépes játékok nyelvtanulásban érzékelhető jótékony hatására is kitért egy fiatal szónok. A diákok mind az önálló döntés és az egyéniség megőrzésének fontossága mellett érveltek. "Választanod kell, hogy szabad akarsz lenni vagy független" - hangzott el az egyik beszédben, utalva az alkohol és drogok okozta mámor, illetve a felelősségteljes, kiegyensúlyozott élet közti különbségre.

A tizenegy döntőbe jutott versenyző közül a zsűri Lasancz Eszter (interjú vele a fenti videóban tekinthető meg) beszédét tartotta érdemesnek arra, hogy a május 14-18. között megrendezésre kerülő nemzetközi versenyen részt vegyen..