Mégsem idén lesz vége a világnak

Maja civilizáció, maja maszk egy mexikói kiállításon
Vágólapra másolva!
Esőerdő- és kakaóillatban tekinthető meg a maják tündökléséről és bukásáról szóló kiállítás a VAM Design Centerben: felvillan néhány szelet a maja hétköznapokból, és láthatjuk a ma élő maják törzsi szertartását is. A gyönyörködésen túl viszont nem feltétlenül jövünk ki okosabban, ha nem vesszük igénybe a tárlatvezetést. Van záróteszt és kakaó, illetve a hetvenes éveket is sikerül megidézni.  
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Hector Montano
A képre kattintva galéria nyílik!

A popkultúra egyik legnépszerűbb rejtélye a maják civilizációját övezi. Az időszámításunk előtt tízezer évvel már létező kultúra bőven meghaladta korát: spirituális és tudományos fejlettségük árnyoldalaként többek szerint néha megették és gyakran feláldozták egymást, miközben az összeesküvés-elméletek űrlényekkel és a piramisokkal is kapcsolatba hozzák a közép-amerikai népet. Idén december 21-én valószínűleg soha nem látott világvégepartik rengetik meg a Földet, a bulik témája szintén a majáktól ered.

Egyik teremtési körből a másikba

"Vége lesz-e a világnak december 21-én?" - teszik fel legtöbben a kérdést, akik meglátogatják A maják tündöklése és bukása című kiállítást a VAM Design Centerben - mondta az [origo]-nak Mezei Tamás tárlatvezető. "Az emberek a maja naptárra hivatkoznak, amikor a világvégéről kérdeznek, de már maga a kérdésfeltevés is hibás, mert több maja naptár volt. Ezek közül az egyik szerint sem lesz vége a világnak december 21-én, csak egyik teremtési körből átlépünk a másikba.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Bár a népszerű tévhitről minden alkalommal elmondja, hogy nem igaz, maga a kiállítás nem reflektál arra a problémára, hogy a világ minden táján, így Magyarországon is ez az általános vélekedés a majákkal kapcsolatban. Ez jól kifejezi a kiállítással kapcsolatos alapélményünket, mely szerint túl kevés az az információ, amelye saját szemével érzékelhet a látogató. Mezei erre azt mondta, hogy a kiállítás megtekintésekor a tárlatvezetés kötelező és ingyenes (ő kézen fogva vezeti végig a közönséget), a többségnek pedig ez nincs ellenére.

Záróteszttől lesz interaktív a kiállítás

A maják tündöklése és bukása címmel és tematikával ígér csodálatos interaktív kalandozást a tárlat, azonban az ígéret szinte semmilyen szinten nem állja meg a helyét. Bár a maják tündökléséről láthatunk felvillanásokat - kulturális fejlettségük néhány szeletének bemutatásával -, bukásukról egyáltalán nem esik szó, feltéve ha a látogató nem kérdezi meg a kurátort. A tárlaton megjelenő információkból csupán annyi derül ki, hogy Mexikó területén még ma is tizenöt-húsz milliós létszámban élnek a maják leszármazottai.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Az interaktivitás legfeljebb a hetvenes években állta volna meg a helyét: az egyik terembe dzsungelszagot fújtak, és egy nyolcvancentis LED-képernyőn figyelhettük egy esőerdő egy pontjának statikus csobogását. A másik teremben kakaószagot imitáltak, a projektor pedig egy ma élő maja törzs tábortűz melletti szertartását vetítette a falra. Ezeken kívül más interaktivitásra utaló jelet nem vettünk észre, feltéve, ha a tárlatvezetővel folytatott interakciót nem tekintjük annak.

A picit is intermediálisnak nevezhető látványelemeket leszámítva a kiállítás a szokásos vázák-képek-magyarázószövegek hármassal operál, ahogy az a hagyományos kiállításoknál is lenni szokott. Az egyetlen újdonság, hogy a tárlat végén egy kilenc plusz egy kérdésből álló teszten bárki próbára teheti memóriáját, hogy mennyit jegyzett meg a látottakból, elhangzottakból. Mezei szerint ez nem szokott problémát okozni az embereknek, bár az utolsó kérdés szinte mindenkin kifog. Az érdeklődés fenntartása végett inkább nem is áruljuk el, hogy mi a végső próbatétel.

Nemcsak kakaószag, hanem kakaó is van

A kurátor elmondása alapján A maják tündöklése és bukása olyan laikusoknak szól, akik érdeklődnek a maja kultúra iránt, de nem akarnak vagy tudnak egy tizenötezres könyvet megvenni. A szövegek nagyon tömören foglalják össze a lényeget, a sokszor érdekes látvány miatt érdemes igénybe venni a tárlatvezetést, mert anélkül nem igazán érthető a kiállítás, melynek teljes időtartama kényelmes tempóban is maximum egy óra.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A tárlat július 8-ig hétfőtől vasárnapig megtekinthető. Felnőtteknek hétköznap 2500, hétvégén 2900 forintért, a csoportos belépő 1500 forintba kerül fejenként. Mezei szerint főképp csoportokban jönnek a látogatók, akik a tárlat végén stílszerűen kakaót kóstolhatnak.