Az elme Woodstockja Budapesten

Bob Geldof
Vágólapra másolva!
Egy sor neves magyar, brit és spanyol íróval és gondolkodóval, többek között Jung Changgal, Tibor Fischerrel, Bob Geldoffal és Habsburg Györggyel találkozhatnak az érdeklődők az idén először Budapestre érkező Hay Fesztiválon. Az eseményt Bill Clinton az elme Woodstockjának nevezte, Budapest pedig a Telegraph szerint "rendkívül gazdag irodalmi hagyományai" miatt érdemelte ki, hogy az első kelet-közép-európai fesztiválhelyszín legyen. Bob Geldof nemcsak beszélgetni fog, pénteken a Pecsában is fellép.
Vágólapra másolva!

Egy kis walesi faluból indult, mára pedig a világ egyik legjegyzettebb irodalmi és művészeti fesztiváljává nőtte ki magát a Hay Festival. Május 4-5. között idén először Budapest is csatlakozott öt kontinens 15 fesztiválvárosához. Az idén 25 éve alapított fesztivált Bill Clinton az elme Woodstockjának nevezte, mivel szerinte az esemény a különleges elmék szabad és egyenrangú találkozásáról szól. A Telegraph cikke szerint "Budapestet rendkívül gazdag irodalmi hagyományai ideális helyszínné teszik az első kelet-közép-európai Hay Fesztivál megrendezéséhez." Az angliai esemény minden évben 150 ezer embert vonz.

A fesztivál lényege, hogy az irodalom és más művészeti ágak, illetve a tudomány és a közélet nemzetközileg is ismert képviselői beszélgetnek, így inspirálva egymást és a közönséget gondolataikkal és történeteikkel. A budapesti Hay Fesztiválon a magyar és közép-európai, illetve a térségen túlról érkező írók és gondolkodók találkoznak egymással és a közönséggel.

Forrás: AFP
Bob Geldof

Bob Geldof dalban és prózában

A szervezők tájékoztatása szerint az esemény május 4-én, az 1985-ös Live Aid koncert és segélykampány ikonikus alakja, Bob Geldof ír folk-punk-rock legenda fellépésével kezdődik. Másnap a Petőfi Irodalmi Múzeum és a CEU ad otthont a világhírű alkotóknak és irodalmároknak. A többnyire angol nyelven folyó, szinkrontolmácsolással zajló beszélgetések témája többek között az irodalom, az építészet, a film és az emberi jogok.

Bob Geldof péntek este a legújabb, How To Compose Popular Songs That Will Sell című albumáról is játszik dalokat. Geldof alapfoglalkozása mellett író, színész és politikai aktivista is. Nevét nem is elsősorban zenei tevékenysége miatt ismerte meg a világ, hanem akkor, amikor 1985 nyarán megszervezte a nagyszabású Live Aid koncertet és segélyprogramot, amiért II. Erzsébet tiszteletbeli lovagi címmel jutalmazta. Az afrikai éhezés elleni kampány keretében 1999 októberében megszervezte a Net Aidet, amelyen Wyclef Jean, Bryan Ferry, Jimmy Page, Bono és mások társaságában lépett fel, és azóta is aktív szószólója a harmadik világban uralkodó szegénység elleni harcnak, bár ennek a tevékenységnek a nemzetközi megítélése korántsem egyértelmű. (A koncertre elővételben 3000 forint a jegy.)

Afrika, Kína, zene, szerelem

A beszélgetős programok is pénteken indulnak, este 6-7 között Jung Changot lehet meghallgatni az elmúlt évtizedekben Kínában bekövetkezett változásokról. A kínai származású, Londonban élő írónő legismertebb műve önéletrajzi jellegű családtörténeti regénye a Vadhattyúk, amely harminc nyelvre fordítottak le, és világszerte több mint tízmillió példányban kelt el, illetve 2005-ben jelent meg - férjével, Jon Halliday történésszel közösen írt - életrajza Mao Ce-tungról.

Forrás: Wikipedia/Guy Aitchison
Jung Chang

Szombaton délelőtt 11-től Bob Geldoffal beszélget Peter Florence Afrikáról, a zenéről és a szerelemről. Délután 1-től jön Sigeru Ban japán építész, aki újrahasznosított elemekből készült munkáiról és a katasztrófa sújtotta térségekben végzett tevékenységéről beszél majd.

A szombat délutáni vendégek közt Ben Okri nigériai költő, Hanif Kureishi pakisztáni származású, brit regény-, dráma- és forgatókönyvíró, rendező, valamint - mások mellett - Dragomán György és Habsburg György. Szó lesz az irodalom és a vizualitás kapcsolatáról is: Kiss Noémi, Tóth Krisztina és Bán Zsófia beszélget Gerőcs Péterrel.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Habsburg György

A fesztivál kerekasztallal zárul: este 7-től Ben Okri, Jung Chang, Földényi F. László, Dragomán György, Tibor Fischer, Tiffany Murray beszélget Jon Gowerrel. Az idén 25 éves Hay Fesztivál kerek évfordulójának megünneplése okán 25 kérdést kell megválaszolniuk a fesztivál résztvevőinek. Köztük olyanokat, hogy miért olvasunk könyveket, vagy hogy 25 év múlva mai életünkhöz képest milyen változásokat tapasztalhatunk majd.

A részletes program itt látható.

A beszélgetésekre jegyeket a Petőfi Irodalmi Múzeum jegypénztárában lehet vásárolni, elővételben vagy közvetlenül a rendezvény előtt. Jegyárak: Felnőtt: 400 Ft/beszélgetés, nyugdíjas/diák: 250 Ft/beszélgetés.
Aki egyszerre legalább három beszélgetésre vált jegyet, a jegyárból 25% kedvezményt kap.