Finta Sándor lett Budapest főépítésze

Vágólapra másolva!
Tarlós István közleményben jelentette be, hogy Budapest új főépítészévé Finta Sándort nevezte ki. Elődje egy évet sem töltött a pozícióban. 
Vágólapra másolva!

Az 1973-as születésű Finta 2000-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, 2005-től egyik alapítója és kuratóriumi elnöke a Kortárs Építészeti Központnak (KÉK). Az építész emellett alapítója és vezető tervezője a budapesti székhelyű Sporaarchitects építész tervezőirodának, amely többek között a 4-es metró Fővám téri, illetve Szent Gellért téri állomásait tervezte.

"Ha léteztek egyáltalán, akkor radikálisan új stratégiák szükségesek a városfejlesztésben is. (...) A budapesti kerületek kezében mára gyakorlatilag nem maradt fejleszthető, értékesíthető ingatlanvagyon, amely financiális alapja lehetne egy átgondolt fejlesztési stratégiának. Kérdés, hogy ennek hiányában vajon meg lehet-e állítani a piac diktálta és napjainkra sok esetben zsákutcába jutott spontán urbanizációs folyamatot. Példamutató fővárosi vagy állami kezdeményezésű projektek szükségesek, pl. egy hosszú távú bérlakás-építési program, ahol láthatóvá kell tenni, hogy a fenntarthatóságot nem csak energetikai szempontból tudjuk értelmezni, hanem mint az élet minden területére kiterjedő vezérelvet" - mondta Finta Sándor a Városfigyelőnek adott áprilisi interjújában.

Tarlós István 2011-ben nevezte ki Kerekes Györgyöt főépítésznek, aki októberben felmondott.