Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akiket nagy örömmel tölt el, ha a lemezjátszó zörgését hallgathatják. Nekik szól Philip Jeck és Achim Mohné egyórás letölthető zenéje.
Vágólapra másolva!

A Touch Radio oldaláról letölthető élő felvétel (a kép fölé kell kattintani) első felében Achim Mohné három lemezjátszón zenél, a másodikban pedig Philip Jeck két lemezjátszón és egy sampleren. Az első félóra a lemezjátszó finom, ritmikus zörgései, zörejei mellett apró, lebegő hangokat, kattogásokat is tartalmaz. Ha akarom, valami történetszerűséget, vagy legalábbis annak bizonytalan emlékét fel tudom benne fedezni, De nem feltétlenül szükséges ez, csak úgy bele lehet feledkezni az egészbe, vagy jó kis neszező ambientként is lehet hallgatni - már ha valaki szereti a lemezjátszó zörgését, de ki nem?! A második félóra, amiben Philip Jeck játszik, már keményebb dió. A kedves zörgés a háttérbe szorul; torzuló, örvénylő vonósokat hallunk, amik sűrűsödnek és ritkulnak, zajba fordulnak át stb. Ez a zene inkább a komoly odafigyelő hallgatást igényli és hálálja meg; így akár kifejezetten - ha nem is a hagyományos értelemben - szép részleteket is találhatunk benne. Philip Jeck amúgy az egyik legnevesebb lemezjátszóművész, ennek művészi, nem "dj" vagy hiphopos "turntablist" értelmében; az alábbi képen az ő felszerelése látható.

A Touch Radio egyébként nem is igazán rádió, hanem leginkább élő felvételeket találunk itt; nemrég például ide felkerült Fennesz egy táncelőadáshoz írt zenéje; itt pedig Daniel Menche zajkoncertje tölthető le, aminek a végén elszálltak a hangfalak, bár ezt a felvétel már nem örökíti meg. Touch pedig kísérleti(nek mondott) zene egyik legnevesebb kiadója; leghíresebb előadói a "műfajon" kívül is ismertek: Fennesz, Biosphere. De (legalább egy-két lemez erejéig) itt volt vagy van az elit számos tagja: Jim O'Rourke, Mika Vainio, Chris Watson, The Hafler Trio, Ryoji Ikeda, Phil Niblock, Oren Ambarchi és mások.