Kiállítást rendeznek a krasznahorkai tűzvészről

Vágólapra másolva!
A pozsonyi várban rendeznek kiállítást a leégett krasznahorkai vár műtárgyaiból, a szombaton nyíló tárlaton a márciusi tűzről és az oltási munkákról készült fotósorozat is látható lesz.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi várban állítják ki a tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár múzeumi tárlatának egy részét. Az időszaki kiállítást szombaton délelőtt nyitják meg. A tárlaton - amelyet Marek Madaric kulturális miniszter nyit meg - a krasznahorkai vár csaknem ötezer darabot számláló gyűjteményének egy részén kívül fotókiállítás is látható lesz - tájékoztatta a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) csütörtökön az MTI pozsonyi irodáját.

A krasznahorkai várban elhelyezett kiállítási tárgyak közül a tűz során a legtöbb a gótikus várban, a reneszánsz stílusú melléképületben, valamint a kínzókamrában sérült, illetve semmisült meg. A most nyíló pozsonyi kiállítás látogatói a megmentett műtárgyak egy részét és a tűz során kárt szenvedett kiállítási tárgyakat is megtekinthetik.

A Szlovák Történeti Múzeum és a Betléri Vármúzeum gondozásában létrejött kiállításon egy - az égő várat, valamint az oltási és mentési munkálatok folyamatát feltérképező - nagyformátumú fotókból készített tárlat is megtekinthető lesz.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban március 10-én két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A tűz következtében a vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része, és számos műkincs elpusztult. Bár a műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, a kár így is 8 millió euróra tehető.