40 millió fontot hozott a Sachs-árverés

Warhol egyik utolsó önarcképe volt: az 1986-ban készült Fright Wig 5,3 millió fontért kelt el még kedden
Vágólapra másolva!
A tavaly meghalt milliárdos életművész gyűjteményének kétnapos árverésén Warhol utolsó önarcképe volt a legnépszerűbb. 
Vágólapra másolva!

Günter Sachs, a német Opel-dinasztia örököse a hatvanas-hetvenes évek ízlésformálója és egy ideig Brigitte Bardot férje is volt. A milliárdos fotós gyűjteményének háromszáz festményből, fotóból és bútorból rendezett, kétnapos londoni árverését nemzetközi érdeklődés kísérte. A kollekció darabjaira négy kontinens 17 országából licitáltak: ázsiai, európai, orosz és amerikai vásárlók nyomták fel az árakat.

Az aukció összbevétele végül 41,4 millió fontra (15,5 milliárd forintra) rúgott - közölte a Sotheby's európai kortárs művészeti igazgatója. A számos művésszel - köztük Andy Warhollal és Salvador Dalíval - jó barátságot ápoló Günter Sachs tavaly halt meg: 78 évesen öngyilkos lett svájci otthonában. Gyógyíthatatlan beteg volt, minden valószínűség szerint Alzheimer-kórban szenvedett.

Forrás: AFP/Saul Loeb



A kétnapos árverés egyik legnépszerűbb darabja Warhol egyik utolsó önarcképe volt: az 1986-ban készült Fright Wig (lásd fent)5,3 millió fontért kelt el még kedden. Az amerikai művész Flowers című képéért 3,7 millió fontnál fizettek. Sachs saját alkotásai is jó áron mentek el. Warholról festett portréját a becsült érték duplájáért, 1,3 millió fontért vették meg. Fotói közül az Ascot című bizonyult a legkelendőbbnek: 206 ezer fontot fizetett érte egy gyűjtő.