Továbbra is bojkottálja Wagnert Izrael

Vágólapra másolva!
A tel-avivi egyetem a holokauszttúlélő-szervezetek tiltakozásának engedve lemondta az országban tervezett első nagyszabású Wagner-koncertet. A német zeneszerzőt 1938 óta bojkottálja Izrael, ezen egy jeruzsálemi ügyvéd próbál változtatni.  
Vágólapra másolva!

Lemondta a június közepére, az egyetem egyik koncerttermébe tervezett Wagner-koncertet a tel-avivi egyetem. Az egyetem azonnali hatállyal visszavonta az engedélyt, amelyet arra adott, hogy az egyetem területén rendezzék meg a koncertet a hozzá kapcsolódó szimpóziummal együtt - írja a Süddeutsche Zeitung online kiadása.

Az egyetem szóvivője azzal magyarázta a döntést, hogy a zeneszerző műveinek bemutatása ellen heves tiltakozás kezdődött, mivel Richard Wagner Izraelben antiszemitának számít, és az is köztudott, hogy Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője volt. Mindezek miatt a zeneszerzőt évtizedek óta bojkottálják Izraelben. Az aktuális tiltakozásokat holokauszt-túlélők által alapított szervezetek kezdeményezték.

A koncert szervezője, Jonathan Livny ügyvédként és jegyzőként dolgozik Jeruzsálemben. 2010 végén alapította meg a Wagner Társaságot azzal a céllal, hogy áttörje a zeneszerző 1938 óta fennálló bojkottját. Azt szeretné elérni, hogy válasszák el a zenét a politikától, és ezért holokauszt-túlélő apját is gyakran emlegeti. A lap szerint ő ugyanis többször mondogatta fiának, hogy Wagner förtelmes ember és szörnyű antiszemita volt, de a legjobb zenéket írta.

Forrás: Ken Howard/Metropolitan Opera
Jelenet a Nibelung gyűrűje című Wagner-darabból, amelyet a New York-i Metropolitan Operában mutattak be

A tervezett projekthez Asher Fisch izraeli karmestert, mintegy száz zenészt és a legnagyobb izraeli zenekarokat is sikerült megnyernie. Az izraeli zenei életben ugyanakkor már régóta repedezik a bojkott, a zenészek külföldön nem egyszer játszottak már Wagnert.

A jelenlegi koncertre több száz belépőjegyet eladtak - mondta Livny a lapnak, és a koncertteremről szóló szerződésre is hivatkozott, amelyet az egyetemmel kötött. Mint mondta, bíróság elé szeretné vinni az ügyet, és kényszeríteni akarja az egyetemet, hogy tartsák meg a koncertet. Az idő szűkössége miatt ugyanakkor erre kicsi az esély, mint ahogyan arra is, hogy gyorsan sikerül másik koncerttermet kerítenie. Ugyanakkor kitart terve mellett, mint mondta, még csak az elején van.