Megtalálták Shakespeare első színházának maradványait

Vágólapra másolva!
A régészek megtalálták annak a színháznak a maradványait, melyben először adták elő William Shakespeare több darabját is, például a Rómeó és Júliát és az V. Henriket is.
Vágólapra másolva!

Londonban megtalálták annak a színháznak a maradványait, amely egykor William Shakespeare társulatának, a Lord Chamberlain's Men-nek volt a főhadiszállása.

A kapuit 1577-ben megnyitó Curtain színház maradványait egy kocsma mögött találták meg Shoreditch-ben, London keleti részén, ahol éppen ingatlanfejlesztési munkák folynak - számol be az esetről a brit BBC. A helyszínt a tervek szerint az épülő új bevásárlóközpont szívében a közönség számára is nyilvánossá tennék, akár színdarabokat is előadnának.

A londoni múzeum régészeti szekciójának szakemberei tárták fel színház karzatát alkotó falaknak és az épület belső udvarának maradványait. "Ez egy fantasztikus lelet, amely egyedülálló betekintést enged a korai Shakespeare-színházak történetébe" - jelentette ki Chris Thomas, a régészeti munkálatok vezetője.

A Curtain színház adott otthont Shakespeare társulatának 1597-tól két éven keresztül, addig, amíg be nem fejezték a Globe színház munkálatait. A történetírások a színházról 1622-ben ejtettek utoljára szót, de az a polgárháborúig működhetett, vagyis még további mintegy húsz évig. A történészek szerint ott debütált az V. Henrik, valamint a Rómeó és Júlia is.

A szakértők az elmúlt évek legjelentősebb eseményének nevezték a felfedezést. Bár azt tudták, hogy a színház valahol a környéken volt, pontos helye azonban ismeretlen volt.